Qigong
qigong
DA LI ZNATE DA MI SVI POSJEDUJEMO ZAPANJUJUĆE ISCJELITELJSKE SPOSOBNOSTI?

KINEZI ZNAJU I TO ZOVU QI GONG!

Qigong ili chi kung (čita se ći kung) su specijalne kineske vježbe uma, tijela i disanja za liječenje bolesti, dugovječnost i dostizanje duhovne prosvijećenosti.

Naravno, ove prve dvije osobine igraju ključnu ulogu zašto se Qigong svrstava pod jednu od metoda kineske medicine.

Međutim Qigong je daleko više nego samo metoda za liječenje. Vježbanjem životne energije, što Qigong u prevodu bukvalno znači (QI - životna energija, GONG - vježbanje), ne samo da mogu da se liječe raznorazne (uključujući i najteže) bolesti već se osoba osjeti smirenijom, opuštenijom, sretnijom, strpljjivijom, izdržljivijom, stabilnijom, kreativnijom, intuitivnijom, sa uveliko popravljenom memorijom, koncentracijom i u svakom drugom pogledu boljom nego ranije.

Mnogi čak postanu iscjelitelji, vidovnjaci pa čak proroci i sveci (hm, sveci u smislu “prosvijećeni” ili “probuđeni” tj. zanavijek riješeni patnji i tegoba koje, naizgled, muče i proganjaju sve one koje sjede u duhovnom mraku, drugim riječima - čitav ovaj svijet).

Između te dvije krajnosti tj. liječenja bolesti s jedne strane (do koje se obično najbrže dolazi) i duhovne prosvijećenosti s druge (za koju treba daleko više vremena i strpljenja), Qigong donosi čitav niz drugih pogodnosti i dostignuća vrijednih pomena.

Npr. sportaši postanu brži, jači i s boljim refleksima, glumci bolje glume, pjevači bolje pjevaju, umjetnici lakše dodju do inspiracije, čak i djeca u školi uče bolje. Nije čudo, stoga, što je vježbanje Qigonga odavno sastavni dio mnogih kineskih borilačkih vještina te što je isto tako našao široku primjenu i u skoro svim drugim oblastima kineskog života: od astrologije, slikarstva, muzike, preko tradicionalnih plesova pa sve do današnjeg dana u okviru sporta, nauke i religije.

Može se sa sigurnošću reći da nema te osobe kojoj vježbanje Qigonga ne bi pomoglo u nekom pogledu, bilo čime se ta osoba bavila. I to ne samo osobe već i bilo kojeg drugog živog bića.

“E’ pa sad ste malo pretjerali!” reći će vjerovatno neki od vas kad ovo pročitaju ali, kad objasnimo šta Qigong zapravo znači, vidjećete da se mi uopšte ne šalimo kad to kažemo.

Pa da krenemo od definicije:

Qigong je bilo kakva fizička ili psihička aktivnost koja pospješuje tok strujanja životne energije u tijelu. Uključujući disanje i raznorazne normalne fiziološke reakcije.

Kao što su npr.

Smijanje Odmor
Plakanje Opuštanje
Zijevanje Meditacija
Podrigivanje Bezbrižnost
Kašljanje Šetnja
Kihanje Tjelesno vježbanje (trčanje, plivanje…)
Znojenje Plesanje
Povraćanje Sport
Proliv Post
Protezanje Molitva
Spavanje Opraštanje

Šta to znači? Vrlo jednostavno, sve od navedenih aktivnosti i fizioloških reakcija mogu, svaka na svoj način, doprinijeti poboljšanju toka životne energije, bilo da otklonu njen zastoj u određenim meridijanima ili da je jednostavno ojačaju.

Drugim riječima, opuštanje, odmor, spavanje, fizičke aktivnosti, bezbrižnost itd. se sve mogu nazvati Qigongom te da ga mi svi (i to oduvijek) vježbamo. Čak i sve životinje i biljke!

Svaki put kad se smijemo mi pospješujemo chi energiju u meridijanu srca. Svaki put kad plačemo mi odstranjujemo blokadu energije u meridijanu pluća.

Isto tako kihanjem, kašljanjem, podrigivanjem, povraćanjem, prolivom, znojenjem i drugim odbrambenim, refleksnim reakcijama organizma mi se oslobađamo zastoja energije u sinusima, plućima, želucu, crijevima, koži i mnogim drugim organima i sistemima koji bi, ako se ne bi tim putem odstranili, doveli do raznoraznih komplikacija, bolesti pa čak i do smrti.

Sve navedene aktivnosti i fiziološke reakcije bi se mogle nazvati urođenim Qigong metodama koje su oduvijek bile dio nas. Ali, s vremenom, neki ljudi su im se dublje posvetili i razvili ih do neviđenih visina. Npr. uvidjeli su da ako se opuštaju na određeni način, ako pri tome zauzmu specifičan polozaj tijela, ako se koncentrišu na pojedine dijelove tijela, ako dišu na određeni način, ako poste, ako opraštaju drugima i sl. mogu ne samo izliječiti mnoge svoje bolesti već i bolesti drugih ljudi, živjeti duže, komunicirati sa životinjama, razviti natprirodne sposobnosti itd.

Drugim riječima, iako mi svi svakodnevno vježbamo Qigong a da toga nismo ni svjesni, oni su stvorili naprednije i daleko moćnije metode. Isto kao što svako od nas zna da pjeva (pod tušem naravno :) ili računa na prste, nije svako Michael Jackson ili Nikola Tesla.

Posmatrajući svijet oko sebe uvidjeli su isto tako da mnoga živa bića imaju ponešto što ih čini superiornijim od drugih. Kao npr. neke životinje su daleko jače, neke okretnije, neke izdržljivije, neke duže žive, neke bolje vide ili čuju itd. pa su počeli da ih imitiraju i čak postižu osobine veoma slične njihovim.

Osim toga otkrili su da je meditiranjem, po ugledu na biljni svijet i većinu insekata, gmizavaca pa čak i sisara u doba zimskog sna, moguće dovesti do mnogih, dotad neviđenih, sposobnosti kao što je putovanje duše izvan tijela i sl.
 
Tako se Qigong, od jednostavnih metoda i tehnika, tokom hiljada godina, postepeno razvio u nešto što je toliko razvijeno i nevjerovatno da je nauci potpuno neobjašnjivo kao npr. kako može da pomogne da se izliječe mnoge bolesti za koje i najsavremenija tehnologija nema odgovor, da učini od vježbača osobu sa super vidom, super sluhom, super inteligencijom, koja može da vidi prošlost ili predvidi budućnost, pomjera fizičke objekte umom, komunicira sa životinjama, izvanzemaljcima pa čak i sa kreatorom svega što postoji (Taom, Budom, Bogom ili kako god ga već nazivali).

Ali pošto je ovo i dalje sajt u vezi kineske medicine moraćemo se, opet, uglavnom usredsrediti na iscjeliteljske osobine Qigonga. No i da ništa drugo nije u mogućnosti, Qigongu je mjesto u budućnosti samo time zagarantovano za sva vremena.

Jer broj bolesnika kojima je Qigong do sad pomogao da se oporave ili potpuno izliječe od mnogih bolesti je toliki da je samo pitanje vremena kad će cijeli svijet postati svjestan činjenice i objeručke ga prihvatiti.

I to ne samo iz razloga što je to jedna od najmoćnijih metoda koje su ikad postojale već, još pogotovo, radi njegovih, ništa manje važnih, ostalih osobina koje samo idealna medicina pruža.

Kao npr. neovisnost o drugima, neškodljivost, brzina izlječenja, temeljitost, sveobuhvatnost tretmana, ogromna ušteda na liječenju, izvanredni preventivni aspekti, pa čak i sam po sebi, užitak i vrijedna zanimacija.

Da malo pojasnimo. U Kini danas postoji na hiljade stilova Qigonga i svaki od njih je, poput kompjuterskih programa, naročito pogodan da se koristi u određenu svrhu. Kao npr. za liječenje bolesti, u borilačkim vještinama, za spritualno uzdizanje itd. Ali i među njima samima ima razlika jer i od onih koji su predviđeni za liječenje, neki su daleko efikasniji za liječenje hroničnh bolesti, neki za rak, a neki za slab vid ili, recimo, mršavljenje.

Sve što osoba kojoj treba pomoć treba da uradi je da izabere pravi stil, nauči ga i onda sama sebe liječi. To je slučaj sa više od 99% pacijenata koji su se izliječili Qigongom u Kini. Drugim riječima samoizlječenjem ili korištenjem tzv. unutarnjeg ći-ja (nei qi).

Ostali su liječeni na taj način što su bili podvrgnuti tzv. vanjskom ći-ju (wai qi) tj. bili su liječeni energijom druge osobe (tj. majstora Qigonga), izvana.

Očigledno, daleko veća popularnost u Kini, od davnina pa do dan danas, je samoizlječenje. A evo i zašto:

Bez obzira na to što su rezultati liječenja od strane majstora najčešće izvanredni i neškodljivi, pacijent i dalje ovisi o drugima, mora da putuje do mjesta tretmana, cijene su ponekad astronomske (jer majstor često puta koristi svoju vlastitu energiju koja je jako dragocjena i ima granicu koliko se puta može koristiti na dan) itd.

Da bi se bolje shvatilo koje su sve prednosti korišćenja Qigonga za samoizlječenje u odnosu na ogromnu većinu svih drugih vrsta tretmana koji postoje danas u svijetu, hajde da zamislimo šta bi se desilo bilo kome ko se razboli i treba mu zdravstvena pomoć.

Naravno, za mnoge, na prvom mjestu bi bilo da odu kod doktora koji onda izvrši sve potrebne preglede i započne liječenje. Ako su tretmani uspješni i ako je pacijent zdravstveno osiguran onda se bolest izliječi a pacijent ne potroši ništa na tretmane.

I stvarno tako je u idealnom svijetu koji će vjerovatno doći i kod nas za koju hiljadu godina. U međuvremenu, ovde kod nas u svijetu sadašnjice, to obično izgleda ovako:

Pacijent, koji je ionako u mukama, treba još da putuje do klinike, čeka satima po čekaonicama, bude primljen kod ljekara opšte prakse koji provede na njemu 5 minuta i pošalje ga da izvadi krv, uradi rentgen, EKG, ultrazvuk, možda nalaz mokraće ili stolice, da bi ga onda uputio kod specijaliste koji ga isto tako pošalje kod drugog specijaliste ili da obavi još pregleda.

Ne samo da se jadan pacijent itekako naplaća još i prije nego što su počeli tretmani već ostane čitav dan i još više se napati i iscrpi. I konačno, kad sve to obavi (ako se do tad bolest ne izliječi sama po sebi), kad dođu na red dijagnoza i ponuđeni tretmani, za mnoge tek tad počnu pravi šokovi. Pacijent se često put toliko isprepada da jadan misli kako oni sve znaju i, ako ih ne posluša, tu je kraj.

Dakle ili da počne uzimati kojekakve kemikalije koje ništa ne izliječe ali privremeno ublaže bol, smanje tlak, šećer ili holesterol (i usput oštete sve od želuca, jetre, bubrega i mozga) ili da pristane na operaciju da se odstrani nekakva “sumnjiva” kvrga, organ (pa čak i ruka ili noga) ili da započne sa steroidima, kemoterapijom ili zračenjem. Još je dobro prošao ako mu ne kažu da će svejedno umrijeti za tri mjeseca jer, oni koji im vjeruju, stvarno svi umru kad im je (pro)rečeno.

Svjetski poznata Klinika Mayo je između ostalog ustanovila, nakon što su izvršili autopsije na hiljadama pacijenata i time pronašli od čega su zapravo bolovali i umrli, da su skoro polovina njih imali potpuno pogrešne dijagnoze i liječili se (neki od njih čitav svoj život) od sasvim pogrešnih bolesti. Naravno, ne mora niko ići u Mayo da se s tim suoči u praksi. Dovoljno je samo otići kod više ljekara (bez da im kaže šta su prethodni utvrdili) i obično završi sa 5-6 potpuno različitih dijagnoza. Da nije žalosno to bi bilo jako smiješno.

Ne samo da se pacijent osjeti bespomoćno i bijedno već ga još često put izgrde i ponašaju se prema njemu kao gospodar prema slugi, što je u stvarnosti sasvim obrnuto.

A sad zamislimo ovaj scenario koji je u Kini, a sada sve više i na zapadu, za mnoge najobičnija svakodnevnica.

Osoba se razboli i umjesto lutanja po bolnicima i kliničkim centrima, se fino raskomoti i kod sebe same u stanu, dvorištu ili u prirodi (pa čak i u krevetu ako je teže bolesna) počne raditi Qigong i tako se izliječi. Naravno, za neke bolesti i poremećaje treba proceduru ponoviti više puta ali, pošto su pacijent i liječnik jedna te ista osoba i svi tretmani besplatni, to nije nikakav problem.

Qigong je idealan za ljude koji žele sami sebi pomoći jer, za razliku od skoro svih drugih vrsta tretmana, oni aktivno učestvuju u vlastitom liječenju. Time ne samo da se potpuno oslobode ovisnosti o drugima (doktorima, specijalistima, alternativcima, apotekama, zdravstvenom sistemu…) već i o njihovom vremenu, znanju, greškama, pa čak, često puta, i o njihovom raspoloženju. Čime se, pak, rasterete i od straha od nepoznatog, brige, osjećaja bespomoćnosti, ljutnje, depresije i sl.

A pošto Qigong (dok god se pravilno radi) djeluje pozitivno na sve sisteme i organe, ne samo da se ne oslanja na zapadnu dijagnostiku (čime je otklonjena mogućnost da djeluje na pogrešno postavljenu dijagnozu) već i ne šteti organizmu. I još bolje od svega, ne samo da ima izvanredne rezultate u liječenju glavne bolesti već gotovo bez izuzetka uvijek usput izliječi ili popravi masu drugih stvari kao što su npr. spavanje, probava, krvni pritisak, hormoni…

Za mnoge koji redovno vježbaju, bolest je nepoznanica i nikad ne idu kod liječnika bilo koje vrste. A da ne govorimo da duže žive, imaju sačuvanije zube, kosu, vid, sluh, pokretljiviji su, opušteniji, radosniji, smireniji i u svakom drugom pogledu daleko bolje uživaju u životu od drugih. Ili recimo, s vremenom, steknu sposobnost da liječe bolesti i drugih ljudi.

U svijetu gdje se sve mjeri u novcu, pitanje se nameće: koja je stvarna vrijednost takvog nečega? A evo i odgovora - neprocjenjiva! Ali kako doći do toga? Pa, očigledno, osoba treba da se upozna sa svim stilovima koji joj stoje na raspolaganju, izabere pravi stil i onda ga vježba. Jedini trošak u svemu tome je to što se plati za učenje samog Qigonga nakon čega su svi tretmani i sve navedene koristi zauvijek besplatni. To je najbolja investicija za zdravlje koju iko ikad sebi može priuštiti.

Prava vrijednost Qigonga je neprocjenjiva jer život ne može da se kupi. Niti da se stavi cijena na oslobođenje od bolova i patnji. Ali neke stvari mogu bar da se otprilike izračunaju. Recimo koliko bi koštali svi izbjegnuti zubari, prepisane naočale ili kontaktna sočiva, pomagala za sluh, lijekovi, pregledi, tretmani, troškovi putovanja od i do ljekara, odsustva sa posla…

O Qigongu bi moglo još da se piše naširoko i nadugačko ali pošto je ovaj sajt namijenjen upoznavanjem sa samo najosnovnijim karakteristikama kineske medicine bilo bi neadekvatno, pa čak i nepraktično da za svaku oblast odvojimo po više od par stranica.

Međutim za one koje su zainteresirani da saznaju više o Qigongu postoji knjiga na našem jeziku 100% posvećena toj oblasti. Na oko 250 stranica “Qigong demistificiran” objašnjava lako razumljivim jezikom sve odlike, stilove, kako Qigong djeluje, ko ga sve može vježbati, efikasnost, bezbjednost, sa mnoštvom slučajeva iz prakse i mnogo čega drugog. Za više detalja, odlomke iz knjige i gdje se može nabaviti, kliknite ovdje.

Posjetite našu stranicu Usluge ako želite učiti neke od mnogobrojnih stilova Qigonga koje vam nudimo bilo sa DVD / CD, sa videa za preuzimanje (download) ili direktnom obukom preko interneta.

QIGONG OBUKA PREKO INTERNETA

(obuku vrši John Dolic lično)

SPECIJALNA PONUDA:                          zmaj

50% POPUST NA PONUĐENE STILOVE

PONUDA USKORO ISTIČE!!


Kako se vrši obuka Qigonga preko interneta?

Kao što se može zaključiti iz samog naslova, obuka Qigonga preko interneta se vrši direktno (uživo) na liniji. Drugim riječima neposredno nakon što uspostavimo vezu preko jednog od video chatting programa kao što su Skype, Zoom, Viber ili FaceTime (za Apple) (svi se mogu besplatno nabaviti preko interneta i vrlo lako instalirati) čas može započeti.To je u suštini kao da smo u istoj prostoriji jer vidimo jedni druge i možemo vam pokazati sve pokrete te, po potrebi, na licu mjesta ispraviti eventualne greške u vašim pokretima kao i odgovoriti na sva pitanja.Nakon proslijeđene uplate mi ćemo vas kontaktirati da se dogovorimo za dan i vrijeme početka obuke. Za većinu kurseva imamo pismene instrukcije koje ćemo vam dostaviti putem imejla tako da ne morate ništa pisati.Za više informacija nazovite +61 2 9546 6749 ili nam pišite na info@kineskozdravlje.com


QIGONG OBUKA PREKO INTERNETA ............CHI KUNG OBUKA PREKO INTERNETA.............. QI GONG ČASOVI PREKO INTERNETA..............

jin jang qigong
Nekoliko odlomaka iz nedavno objavljene knjige John Dolića "Qigong demistificiran":

Sa 40. stranice:

Tuširanje iznutra

… …

I zaista, Qigong je dobar za svakoga i trebalo bi ga prakticirati svakodnevno. Za naš um, naviknut na zapadnjački način razmišljanja, posve je normalno da se svakog dana istuširamo, operemo zube, odemo na zahod i operemo ruke – to su sve važne aktivnosti koje nas čine čistim i zdravim. Ali, znate li da ako vježbate Qigong samo po 20 minuta na dan, to vašoj koži može više pomoći nego sve one skupe kreme i hidratantna mlijeka; više može pomoći vašim zubima nego sve one čudotvorne vodice za ispiranje usta; i više učiniti za vašu kosu nego svi oni skupi regeneratori za kosu. Ali, kako je to moguće? Kako Qigong uistinu djeluje?
Meridijan jetre
Slika 1: Meridijan jetre

Napravimo poređenje. Kada se istuširate, koristite vodu i sapun da očistite kožu izvana. Kada perete zube, koristite vodu i zubnu pastu da ih očistite izvana. Vrlo slično ovoj vanjskoj ili materijalnoj “prljavštini” je jedna druga vrsta – unutrašnja ili energetska “prljavština” koja je u stvari začepljavanje energetskih meridijana u vašem tijelu (pogledajte sliku 1.). Ova unutrašnja (nevidljiva) prljavština, isto kao ona vanjska (vidljiva) prljavština nastaje svakog dana. Ako vježbate Qigong, onda svoje tijelo “tuširate iznutra” i tako se očistite, ali ne zauvijek. Istog tog dana dođe do promjene vremena, jedete nezdravu hranu, iznervirate se, ili obučete tijesne čarape, i onda se energija opet zablokira. Ovisno o tome koji se meridijan zablokira, imaćete različite reakcije. Na primjer, ako se začepi meridijan jetre (obično ako ste izloženi vjetru, propuhu, ako jedete kiselu hranu, nosite tijesnu odjeću koja vas pritišće na unutrašnjoj strani noge, ili vam cipele jako pritišću nožni palac), možete početi osjećati ljutnju, problem s vidom, ili depresiju. Ali ako imate svoje dnevno “energetsko tuširanje”, to se sve očisti (tj. vrati u ravnotežu) i problem ne postane prevelik. Da biste razumjeli važnost svakodnevne vježbe Qigonga, samo pomislite šta bi se dogodilo kad biste se zauvijek prestali tuširati.
… …

Sa 43. stranice:

Ljubav: Qigong može zaliječiti slomljeno srce!

Slomljeno srce

… …

Poznato je da je Qigong vrlo efikasan na smanjivanju stresa i balansiranju emocija, te tako osobu čini manje osjetljivom na raznorazne vrste psiholoških uticaja. Njene reakcije bivaju manje emotivne (ili, rekao bih, manje dramatične) i u stanju je da stvari bolje sagleda u suštini. Ne samo da takva osoba može donijeti odluku da zaboravi prošlost, već postane optimističnija prema budućnosti, opuštenija i na taj način se transformira u osobu koju i drugi više vole.

jin jang srce


Primjer 1: Momak od dvadesetak godina koji je počeo raditi Qigong prvenstveno zato što je jako patio nakon raskida veze s voljenom osobom, prevazišao je to stanje u roku od mjesec dana i nakon godinu dana se oženio drugom. Bio sam pozvan na zaruke i radosno sam prihvatio poziv - ne samo zato što sam osjećao da sam “lično odgovoran” za taj događaj, već i zato što volim proslave :)

Primjer 2: Jedan moj drugi učenik, tridesetogodišnji muškarac, i koji, nakon što je radio Qigong manje od mjesec dana, je upravo prekinuo jednu dugu vezu, mi je priznao da se osjećao vrlo čudno jer uopšte nije patio nakon raskida. “U prethodnim vezama, koje nisu bile tako jake, osjećao sam veliku bol i potištenost, ali ovog puta osjećao sam kao da sam to već sljedećeg dana prebolio”, rekao mi je.

Primjer 3: Još neobičniji komentar dobio sam od osobe koja je radila Qigong, i koji je bio sretno oženjen, ali je iz nekog razloga postajao magnet za mnoge žene kud god bi otišao, a to sve otkako se počeo baviti Qigongom. Neke su mu čak prišle i pozvale ga da izađe s njima, ali ih je on odbio. “To mi se nikad ranije nije događalo”, rekao je. “Ne shvatam!”
… …


Sa stranica 49-51:

Zašto bi svaka starija osoba trebala raditi Qigong

… …

Ono što impresionira mnoge koji su bili u Kini jesu ranojutarnje aktivnosti lokalnog stanovništva. One se obično odvijaju gdjegod ima zelena površina ili gdje nema saobraćaja, na primjer u parkovima, baštama, na skverovima, igralištima. Na ovim mjestima se okupi veliki broj ljudi koji rade različite stvari, od Tai Chi-a, Qigong-a i Kung Fu-a do klasičnog plesa i igranja badmingtona. Kad to sve vidite, ne možete a da ne uočite da većina ljudi radi Qigong i da su većina njih u svojim šezdesetim, sedamdesetim ili još poznijim godinama.

Zašto je to tako? Zašto je Qigong toliko popularan među starijim Kinezima i zašto me to navodi na pomisao da bi svaka osoba na ovoj planeti koja je starija od šezdeset godina trebala raditi isto – odnosno, raditi neku vrstu Qigonga svaki dan, do kraja života? Evo nekoliko glavnih razloga za to.

1. Qigong može liječiti mnoge bolesti

Doživjeti duboku starost, a i dalje biti zdrav, neovisan i sretan, danas izgleda kao dobiti na lutriji. Statistički gledano, ljudi danas žive puno duže nego ranije (u Australiji se danas i muškarci i žene približuju visokoj prosječnoj starosti od 80 godina), ali statistike isto tako pokazuju da stariji ljudi daleko više pate od raznih vrsta oboljenja i zdravstvenih tegoba. Broj osoba koje pate od astme, raka, osteoporoze, moždanog udara, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, katarakte i nebrojenih drugih oboljenja koja se proporcionalno i ubrzano povećavaju s godinama života, tjeraju nas da se zapitamo: da li je živjeti duže uz tolike patnje sreća ili prokletstvo? Siguran sam u jedno, a to je da su takve osobe koke koje nose zlatna jaja doktorima i kompanijama za proizvodnju lijekova, kojima je stalo da tako i ostane.
… …


Copyright 2023 © KINESKO ZDRAVLJE - Sva prava zadržana
info@kineskozdravlje.com