Slučajevi iz prakse
U poslednjih 5 hiljada godina, svaki dan, milioni ljudi se uspješno liječe metodama tradicionalne kineske medicine. Da bi vam dali mali uvid u to od kakvih sve bolesti su mnogi pacijenti, kojima je kineska medicina pomogla, bolovali, ovdje ćemo navesti nekoliko primjera iz prakse.

Navedeni slučajevi su uzeti iz knjige Johna Dolic “Qigong demistificiran” i svi su tretirani Qigongom. U narednim mjesecima dodaćemo još puno drugih slučajeva tretiranih ostalim metodama kineske medicine, poneke na ovoj stranici a poneke na YouTube kanalu Kinesko zdravlje.

medicinski slučajevi: qigong poznat kao spontana igra pet životinja

Slučaj 1

Zdravstveni problem: moždani udar

Starost: 62

Spol: muški

Ovaj gospodin je tri godine prije nego što je počeo vježbati Spontanu igru pet životinja – doživio moždani udar. Udar ga je pogodio u desnu stranu, tako da je jako onesposobio njegovu desnu ruku i nogu. Nije mogao koristiti niti podići desnu ruku, a kad je hodao, vukao je desnu nogu. Nije se mogao brinuti o sebi i bio je jako ograničen u obavljanju normalnih tjelesnih funkcija. Prije nego što je počeo raditi Qigong, trebalo bi mu više od sata da prevali jedan kilometar.

Kad je počeo vježbati Qigong, njegovi spontani pokreti su se fokusirali naročito na područje struka i kukova, a desnom rukom i nogom je mogao vršiti različite ograničene pokrete. Vježbao je tri puta na dan po sat vremena. Nakon otprilike četiri sedmice, vidio se značajan napredak u pokretima desne ruke i noge. Otkrio je da ih može ponovo pokretati. Desna ruka i noga su se toliko oporavili da je uskoro mogao voziti bicikl do mjesta gdje je redovno radio Qigong.

Slučaj 2

Zdravstveni problem: Glavobolje, hronični laringitis, tvrdi čvor u grlu, nefritis (upala bubrega)

Starost: 61

Spol: ženski

Dotična gospođa je patila od neugodno suhog i bolnog grla tokom perioda dužeg od 10 godina. Pored problema sa grlom, patila je i od glavobolje, a osim toga s desne strane vrata se nalazio tvrdi čvor, dok bi se u mokraći često našla krv. U vezi s tim problemima išla je mnogim doktorima i specijalistima, ali kakav god tretman da bi primijenili, ništa nije pomagalo. Dijagnoza je bila hronični laringitis i nefritis. Za čvor u vratu rečeno joj je da je tumor koji nije kancerogeni.

Ubrzo nakon što je počela raditi Spontanu igru pet životinja izjavila je da osjeća kako joj struja energije prolazi kroz glavu i vrat i da pri tom osjeća toplinu i lagodnost. Nastavila je vježbati jednom ili dva puta na dan po dvadeset minuta i nakon samo 16 dana potpuno je nestalo osjećaja suhoće i bola u grlu. Nakon dva mjeseca nestao je i čvor na vratu. Što se tiče nefritisa, na redovnom pregledu krajem godine u bolnici, pokazalo se da je sve normalno.

Slučaj 3

Zdravstveni problem: Čir na dvanaestopalačnom crijevu i prolaps želuca

Starost: 34

Spol: ženski

Zdravstveni problem ove gospođe očitovao se uglavnom kao teški bolovi u stomaku pa je stalno morala uzimati tablete protiv bolova, koje su rijetko pomagale. Povremeno bi imala crnu stolicu (što je tipično kod unutrašnjeg krvarenja) i imala je slab apetit. Desetak dana prije nego što je odlučila da počne vježbati Spontanu igru pet životinja osjetila je tokom noći ekstremno jake bolove u stomaku, praćene povraćanjem. Pored toga, gubila je dosta na težini i činilo se da joj ništa ne pomaže.

Tokom prvih nekoliko seansi ovog Qigonga spontano se oslobađala mnogih akumuliranih emocija u vidu plača i smijeha, a tijelo joj se njihalo i treslo. Spontano se pljeskala po nekim dijelovima tijela, naročito na stomačnom predjelu i na nekim akupunkturnim tacčkama kao što je “Stomak 36” (jedna od glavnih tačaka stomačnog meridijana, tačno ispod koljena). Svi tipični pokreti pet životinja su se pojavljivali tokom vježbe. Nakon samo tri dana vježbe, bolovi u stomaku su se znatno smanjili i povraćanje je potpuno prestalo. S vremenom i ostali simptomi su se takođe postepeno izgubili. Prestala je uzimati lijekove, ali se bolest više nije vratila.

Slučaj 4

Zdravstveni problem: Reumatska groznica

Starost: 15

Spol: muški

Ovaj dječak je bio tako bolestan da više nije mogao ići u školu. Tokom tri godine, njegova tjelesna temperatura je bila izuzetno visoka (38-39° C). S obje strane tijela, naročito oko koljena i kukova, bilo je otoka i bolova, zbog cčega se teško kretao. Sedimentacija krvi je isto bila jako visoka (60 mm na sat). Vodili su ga raznim specijalistima, ali mu oni nisu mogli pomoći – bilo da smanje temperaturu, bilo da se zdravstveno oporavi. Dobio je dijagnozu reumatske groznice i imao je niz terapija, među kojima i znatan broj lijekova, ali sve bezuspješno.

Tada je počeo vježbati Spontanu igru pet životinja i radio ju je najmanje jednom ili dva puta dnevno po pola sata. Nakon trideset dana, svi simptomi su nestali. Temperatura se vratila na normalnu vrijednost i ponovo je mogao hodati. Nakon još par mjeseci mogao je trčati, pa čak ponovo učestvovati i u sportu. Nakon ovog čudesnog oporavka on je prestao da uzima bilo kakve lijekove ali je njegovo zdravstveno stanje ostalo stabilno.

Slučaj 5

Zdravstveni problem: Upala jajnika i jajovoda

Starost: 29

Spol: ženski

Nakon abortusa koji je imala dvije godine prije toga, ova žena je teško patila. Imala je velike bolove i osjećaj nelagodnosti u trbuhu a takođe joj se pojavila i neka izraslina u abdominalnom predjelu. Imala je brojne terapije, ali nije dolazilo do poboljšanja.

Nakon dva mjeseca svakodnevnog vježbanja Spontane igre pet životinja bolovi u donjem dijelu trbuha i u leđima su se znatno smanjili, a i drugi problemi s tim povezani su iščezli. Na redovnom medicinskom pregledu potvrđeno je da nema nikakvih anomalija i od tada je zdrava.

Slučaj 6

Zdravstveni problem: Povreda donjeg dijela kičme, angina

Starost: 72

Spol: ženski

Ova gospođa je imala povredu donjeg dijela kičme, od čega je trpjela razne nelagodnosti i bolove. Osjećala je ukočenost u tom predjelu i pokreti su joj bili vrlo ograničeni. Pored toga, patila je od angine koja je bila tako ozbiljna da je dva puta morala ležati u bolnici. Angina je izazivala osjećaj pritiska u prsima, nedostatak daha i nesanicu. Imala je ozbiljan nedostatak kisika tako da su joj usne stalno bile modre.

Apetit joj je bio vrlo slab tokom ovog perioda jer je imala osjećaj da joj nakon jela dolazi do povećanja pritiska u prsima. Prilikom bolničkog pregleda rečeno joj je da nažalost ništa ne mogu učiniti.

Očajna i pošto se nije imala kome drugom obratiti, ova jadnica je tumarala parkom i slučajno je naišla na grupu vježbača Spontane igre pet životinja te kad je čula o čemu se radi odlučila je da i sama proba. Ubrzo nakon što je počela vježbati, pokreti svih pet životinja su se počeli spontano javljati i ona je znalački izvodila neke pokrete Kung Fua iako ga nikad prije nije radila. Od tada je redovno vježbala Qigong dva puta na dan po otprilike sat vremena. Nastavila je tako tokom četiri mjeseca i rezultat je došao u vidu znatnog poboljšanja njenog ukupnog zdravstvenog stanja. Smanjili su se pritisak u prsima i gubitak daha. San se vratio u normalno stanje, a i apetit se znatno popravio. Mogla se slobodno kretati, bez ukočenosti i bolova, i osjećala se zdravije i bolje nego godinama prije toga.

Slučaj 7

Zdravstveni problem: Bronhijalna astma, emfizem, nesanica, pothranjenost, depresija, anksioznost, čir na dvanaestercu, alergija

Starost: 38

Spol: ženski

Nakon što je više od dvadeset godina patila od bronhijalne astme (koja se pogoršavala zimi i u proljeće), ova pacijentica je razvila emfizemu koju su pratili pretjerano kihanje, curenje iz nosa, bolovi u grlu što je za nju kao profesionalnu pjevačicu značilo noćnu moru. Pored toga, patila je od nesanice, gubitka težine, bolova u stomaku, slabog apetita i osjećala je nedostatak energije. Sve to je dovelo do depresije i anksioznosti. Išla je kod mnogih specijalista, ali pomoć nije dolazila. Problemi su istrajali i doveli do toga da više nije mogla raditi. Otišla je u bolnicu
 i dobila četiri dijagnoze: bronhijalna astma, emfizema, oboljenje stomaka koje je uključivalo i čir na dvanaestercu, te problem s alergijom.

Počela je raditi Spontanu igru pet životinja i nakon samo dva mjeseca prestali su problemi s astmom i curenje iz nosa, skupa s kihanjem. Apetit joj se popravio, kao i opšte stanje, nivo energije, a i spavanje se vratilo u normalu.

Slučaj 8

Zdravstveni problem: Nefritis (upala bubrega)

Starost: 52

Spol: ženski

U zadnjih dvadeset pet godina, kad god bi vadila nalaze urina, uvijek su bile prisutne bjelančevine, a pored toga bile su i ostale indikacije da joj se problem pogoršava. Tokom deset godina prije nego što je počela vježbati Spontanu igru pet životinja, njen krvni pritisak je porastao na nivo od 170-230 (gornji), sa 100-180 (donji pritisak), što je bilo i te kako rizično i opasno. Osjećala je vrtoglavicu, nesanicu, nedostatak apetita, a kao rezultat svega toga, više nije mogla raditi.

Nakon samo dvije sedmice vježbanja Qigonga, vrtoglavica, nesanica i drugi prateći simptomi su se počeli smanjivati. Apetit je postao normalan, a pritisak se smanjio na 140-170 sa 80-100. Nastavila je vježbati još mnogo mjeseci i nalazi urina su pokazali da su se bubrezi oporavili i da je cijeli sistem radio normalno.

Slučaj 9

Zdravstveni problem: Bolovi u krstima, prerano starenje

Starost: 24

Spol: muški

Pošto je patio od bolova u krstima tokom niza godina, i sijedu kosu dobio u svojim ranim dvadesetim, ovaj mladi čovjek je sve pokušao, ali bez velikog uspjeha. Sa dvadeset četiri je već izgledao kao kakav starac. Onda je počeo vježbati Spontanu igru pet životinja. Nakon samo tri mjeseca, stanje u krstima se fantastično popravilo, a kosa je počela poprimati svoju normalnu boju.

i neka svjedočenja:

Slučaj 10

Zdravstveni problem: neplodnost

Starost: 38

Spol: muški

Bio sam oženjen više od dvije godina i iako smo supruga i ja željeli djecu, nismo imali uspjeha u tome. Supruga je otišla na pregled ali je sve bilo normalno. Onda sam ja otišao na pregled i nalazi su pokazali da je bilo problema sa brojem spermatozoida i njihovom pokretljivošću. Osim toga, bila je blaga upala prostate. Doktor nije smatrao da je to nešto ozbiljno, pa mi je propisao neke standardne tablete za moj zdravstveni problem. Međutim, nakon tromjesečne terapije nije bilo nikakvog poboljšanja. Imao sam 34 godine i očajno sam želio dijete.

Onda sam, sasvim slučajno, naletio na Qigong – Spontanu igru pet životinja. Zainteresirao sam se, pa sam se upisao na kurs.

Prvog dana vježbe osjećao sam se kao da lebdim i tijelo mi se lagano njihalo s jedne na drugu stranu. Drugog dana sam osjetio jače pokrete. Rukama sam se spontano počeo pljeskati i masirati bedra i prepone. Kao što su mi kasnije objasnili, vjerovatno je bilo došlo do zastoja chi energije u tom predjelu koji sam spontano pokušavao liječiti. Bio sam zapanjen. Kako je to moje tijelo znalo? Hoću reći, ja sam sâm sebe liječio u nekom stanju poput transa, nisam ništa radio svjesno. Ali, baš tako ovaj stil Qigonga i djeluje i ja sam zbog toga bio veoma uzbuđen.

Poslije svake seanse sam se fantastično osjećao – lagano, opušteno i pun energije. Nakon mjesec dana vježbe počeo sam spontano da oponašam pokrete pet različitih životinja – tigra, medvjeda, majmuna, jelena i ždrala. Rečeno mi je kad se to dogodi da to znači da su moji dotadašnji problemi izliječeni, i ja sam u to duboko vjerovao jer sam se osjećao bolje nego ikad. Nakon dva mjeseca, moja supruga je ostala trudna. Devet mjeseci kasnije rodila je zdravog dječaka teškog 4 kg što je donijelo veliku sreću u naš dom.

Slučaj 11

Zdravstveni problem: TB, astma, visok krvni pritisak i srčano oboljenje

Starost: 40

Spol: muški

Bio sam prilično zdrav sve dok nisam prije nekoliko godina dobio TB. Nakon toga se moje zdravlje rapidno pogoršavalo. Za manje od godinu dana dobio sam astmu, visok krvni pritisak i oboljenje srca, i povrh toga sam još izgubio dosta na težini. Po čitav dan bih osjećao glavobolje, vrtoglavicu, snažno probadanje u prsima, nedostatak daha, bolove u zglobovima a imao sam i neugodan zadah. Često sam iskašljavao krv i gustu sluz. Noću sam nemirno spavao i osjećao sam se slabo i iscrpljeno tokom dana.

Otišao sam kod doktora i specijalista, ali na kraju ne samo da se moje stanje nije popravilo, već sam na liječenje potrošio sav novac i morao prodati većinu pokućstva. Srećom, naišao sam na Spontanu igru pet životinja, majstora Liang Shi Feng-a, i pošto sam čuo o njegovim nevjerovatnim iscjeliteljskim sposobnostima, prosto nisam mogao čekati kad ću ga početi vježbati. I tako se i desilo. Djelovalo je još od prvog dana. Kad sam ga prvi put vježbao, tijelo se spontano počelo pokretati. Prvo sam tresao glavom, savio leđa i nekoliko puta kleknuo, a onda sam se počeo pljeskati po cijelom tijelu, naročito duž energetskih meridijana i akupunkturnih tačaka. Iako sam dok se sve to događalo bio u nekoj vrsti transa, ipak sam bio svjestan toga što radim. Bilo je interesantno, primijetio sam, da sam se služio pesnicama umjesto dlanovima da udaram područja velikih mišića, dok bih za osjetljiva područja kao što su lice i vrat koristio vrhove prstiju.

Nakon tri mjeseca marljivog vježbanja, moje zdravlje se dramatično popravilo. Glavobolja, vrtoglavica i nesanica su posve nestali, pamćenje mi se popravilo, pluća se iščistila, bolovi u prsima i zglobovima smanjili, apetit se popravio i osjećao sam se mnogo snažnije. Sve je to bilo iznad svih najoptimističnijih očekivanja. Vjera u moje potpuno izlječenje je bila potpuna. Za manje od godinu dana ja sam se praktično oslobodio svih zdravstvenih problema koje sam imao.

Onda, jednog dana, sasvim iznenada, otkrio sam da sam razvio neke parapsihološke sposobnosti. Ako bih stavio ruke na neku životinju ili čovjeka, osjetio bih snažne senzacije poput magneta u dlanovima i mogao bih ih pratiti do energetskih meridijana i mjesta koja su bila zahvaćena bolešću. Isto tako, ako bih intuitivno pritisnuo i masirao akupunkturne tačke, mogao sam liječiti mnoge bolesti. Pošto su postignuti rezultati bili tako dobri, odlučio sam da mi to postane nova profesija. U posljednjih nekoliko godina sam s uspjehom izliječio mnogo pacijenata od raznih bolesti. Igra pet životinja mi je dala novi život, povratila mi snagu kad sam bio slab i očajan i pretvorila me u snažnu, zdravu osobu koja sada pomaže drugima u rješavanju zdravstvenih problema. Zbog toga ću joj ostati vječno zahvalan.

Slučaj 12

Zdravstveni problem: tumor na mozgu, urođeno sljepilo na lijevom oku

Starost: 62

Spol: muški

Zovem se B. Zhou, imam 62 godine i po zanimanju sam poljoprivrednik. Prije nego što sam počeo vježbati Spontanu igru pet životinja dobio sam dijagnozu tumora na mozgu i od rođenja sam bio slijep na lijevo oko. Nakon što sam otprilike godinu dana radio Igru pet životinja – dva puta sam tokom tog perioda doživio spontani post - bi gu. Prvi put je to bilo tokom najtoplijeg ljetnog perioda i trajalo je osam dana. Ne samo da ništa nisam jeo, već nisam ništa ni pio. Kada sam normalno vježbao Igru pet životinja – tokom vježbe sam se spontano kretao, ali u ovom periodu, išao sam kroz procedure a da se uopšte nisam micao.

Samo sam sjedio u položaju lotosovog cvijeta i disanje mi je bilo jako usporeno (primjedba JD: ovo je poznato kao nivo Xu Wu u Igri pet životinja – a za više informacija o tome, pročitajte članak o Spontanoj igri pet životinja u jednom od prethodnih poglavlja.) Tokom zime iste te godine, imao sam drugi period od sedam dana spontanog posta. Tokom tog perioda nisam uopšte morao spavati, meditirao sam i nekoliko puta sam osjetio da se nalazim izvan svog tijela. Čisto iz radoznalosti, nekoliko puta sam pokušavao jesti, ali svaki put kad bih pokušao, osjećao sam kao da mi je vatra u grlu i onda bih povratio.

Prije nego što sam počeo raditi Igru pet životinja, doktori su predlagali da operišu tumor na mozgu. Ja sam bio izrazito neraspoložen za to. Međutim, nakon ova dva iskustva sa bi gu, moje stanje se znatno popravilo. Nakon narednih sedam mjeseci vježbanja Igre pet životinja, tokom vježbe bih znao spontano povući treći nožni prst na lijevom stopalu. (Primjedba JD: u refleksologiji stopala, donji dio trećeg nožnog prsta je povezan s okom, a vrh tog prsta s mozgom). Ne samo da mi je u potpunosti nestao tumor na mozgu, već sam progledao na lijevo oko, po prvi put u životu.

Slučaj 13

Posljednjih nekoliko godina patio sam od vrlo neobičnog zdravstvenog problema. Glavni simptomi su bili vrtoglavica, zujanje u ušima, pritisak u prsima, ubrzano lupanje srca, nesanica, tupa bol u području jetre, bolovi u zglobovima. Osim svega toga, osjećao sam se kao da mi tijelo gori, iznutra i izvana – i to je bilo još i najgore. Svi ti simptomi bi se pogoršavali s promjenom vremena. Doktori nisu mogli otkriti uzrok tome. Posljednjih nekoliko godina sam koristio razne zapadnjačke i kineske lijekove, ali bezuspješno. Od svega toga gubio sam nadu da ću se ikada izliječiti. Osim toga, bio sam u svojim ranim dvadesetim i kad bi se stanje stvarno pogoršalo, nisam čak mogao ni da se sam o sebi brinem, što je izazivalo još veću depresiju i anksioznost. Više puta sam se ozbiljno bavio mišlju da jednostavno okončam svoj život.

Srećom, slučajno sam naišao na neku literaturu vezanu za Qigong – Spontanu igru pet životinja, koji, po njihovom mišljenju, daje izvanredne rezultate u liječenju mnogih bolesti. Isto tako sam pronašao da se časovi drže u gradu Guangzhou (u južnoj Kini), pa sam odlučio da tamo otputujem mada je više od 1.000 km od mog mjesta.

Pod nadzorom instruktora, vrlo brzo sam počeo da pravim spontane pokrete. Još od samog početka pokreti su bili dostra žustri. Često bih se snažno pljeskao i udarao, uvrtao tijelom, skakao, pritiskivao na oboljela mjesta na tijelu, a nekad bih čak snažno povlačio penis. A opet ponekad bih se prevrtao i kotrljao po podu, plakao ili se smijao, ili bih spontano vikao, ili glasno pjevao. Nisam bio siguran da li sve ove aktivnosti imaju ikakve veze sa liječenjem bolesti, ali nakon svake seanse osjećao sam veliku smirenost i olakšanje. Sve to mi je ulivalo nade da bi tu moglo biti nečega.

I tako iz dana u dan, puna četiri mjeseca, radio sam vježbe i postepeno se intenzitet pokreta počeo smanjivati. Prestao sam da skačem okolo i da se udaram, ali sam umjesto toga izvodio profinjene pokrete, kao u plesu, i isto tako sam primijetio da tokom pripremnog dijela vježbe i ulaska u stanje Qigonga dolazi do protoka energije iz predjela donjeg dantian-a (energetski centar u predjelu ispod pupka) do perineuma (dio tijela između čmara i spolnog organa), da bi zatim ulazila u podnožje kičme i kretala se prema gore sve do glave i onda bi se širila cijelim tijelom. Svaki put kad bi energija dosegla oboljeli dio tijela, djelovalo je jako prijatno i umirujuće.

Prošle su skoro dvije godine otkako sam počeo vježbati Spontanu igru pet životinja – i mogu se pohvaliti, s velikim ushićenjem, da su svi moji problemi koji su postojali nestali. Dobro spavam, dobro jedem i živim bez stresa. Nikad se nisam tako dobro osjećao u bilo kojem periodu svog života. Otkrio sam i da radim bolje te da mogu puno više napraviti za kraće vrijeme.

Slučaj 14

Prije udaje sam bila vrlo zdrava mlada žena. Međutim, nakon što sam se udala i u toku trudnoće, primijetila sam da sam znatno smanjila unos hrane. Poslije izvjesnog vremena osjećala sam se tako loše da nisam mogla jesti više od 15 grama hrane dnevno i to je trajalo sve dok moje dijete nije navršilo dvije godine. Tad sam mogla malo više jesti, ali i dalje mnogo manje nego prije trudnoće. Bila sam u ranim dvadesetim, ali sam se osjećala kao starica. Otišla sam kod nekoliko doktora, ali oni su samo mislili da je tokom trudnoće fetus pomjerio neke probavne organe i pritiskivao ih pa da je to uticalo na moj apetit. Moji roditelji oboje rade kao šefovi medicinskih odjela u ustanovama Zapadne medicine, tako da sam imala najbolje medicinske usluge na raspolaganju. Nažalost, nije pomagalo. Pokušala sam i s kineskom medicinom, ali je bilo isto.

Srećom, slučajno sam jednom otišla u posjetu rodici koja je živjela u drugom gradu i koja je radila jedan neobični Qigong koji nikad ranije nisam vidjela. Međutim, pošto sam vidjela pozitivne rezultate vježbanja, bila sam radoznala i htjela sam ga i sama naučiti. Vježba se zvala Spontana igra pet životinja. Već drugog dana mog učenja počela sam izvoditi neke spontane pokrete i u toku sedmice dana pravila sam pokrete ždrala koji maše krilima. Gledano sa strane to je više izgledalo kao pokreti ranjenog ždrala. Zatim bih legla na zemlju i počela agresivno da šutam, da se prevrćem i da izvodim pokrete mimo svoje kontrole. Nakon tri vrlo aktivne seanse, apetit mi se znatno popravio. Prilikom objeda pojela bih trostruku količinu hrane koju bih ranije jela preko cijelog dana, i od tada se apetit nije smanjio. Ne samo da sam ja bila oduševljena, već je i moja cijela porodica bila presretna!

Slučaj 15

Imam četrdeset dvije godine i bavim se poljoprivredom. U posljednjih deset godina patila sam od stvari kao što su edemi, glavobolje i bolovi u trbuhu. Da bi stvar bila još gora, koža na licu je postepeno postajala tamnija i počela da se ljušti. Međutim, i nakon mnogobrojnih odlazaka ljekarima, nisu mogli pronaći uzrok tome. Jedini put kad mi je iko postavio dijagnozu bilo je kad sam slučajno srela jednog starog doktora kineske medicine koji mi je rekao da korijen mog problema leži u meridijanu jetre. Pored ostalog, počela sam imati problem i s krvarenjem hemoroida i bila sam užasno iscrpljena.

Ali, otkako sam počela vježbati Spontanu igru pet životinja (radila sam to svako jutro i svako veče po otprilike sat vremena), nakon samo četiri dana glavobolje su se znatno smanjile, što mi je ulilo nade te sam se ozbiljno predala vježbanju. Tri sedmice nakon što sam počela s vježbanjem, dogodilo se nešto neobično. Svaki put kad bih vježbala i spontano izvodila pokrete, iz mojih velikih nožnih prstiju bi počeo curiti nekakav gnoj. Koža bi prosto pukla blizu korijena nokta i tu bi počelo curiti. Prvih nekoliko puta išlo je pomalo, a onda bi tokom svake seanse izlazilo sve više i više. Međutim, interesantno je da, kad god bih završila sa seansom vježbe, i to bi prestalo.

Najprije sam se jako uplašila, ali onda mi je učitelj objasnio da je to prilično normalno i da je to rezultat čišćenja meridijana jetre, koji počinje u unutrašnjem dijelu nokta na nožnom prstu. To mi je pomoglo da se opustim. Prisjetila sam se isto riječi starog kineskog ljekara koji je rekao da je problem sa mojom jetrom. To mi je sve zvučalo logično i dobila sam još više entuzijazma da nastavim s vježbanjem. Gnoj je curio jedno tri sedmice i vjerovatno zato što sam se riješila toksina, osjećala sam sveukupno poboljšanje. Smanjili su se otoci, očistile su se tamne fleke po licu, prestalo je krvarenje hemoroida, a stalni bolovi u stomaku su se znatno smanjili. Raspoloženje mi se popravilo i ko god me je znao prije nego što sam počela vježbati, rekao bi da izgledam kao druga osoba. Ni sama nisam mogla vjerovati da mi se, nakon što sam patila deset godina, stanje toliko popravilo u roku od mjesec i nešto dana.

Slučaj 16

Nakon što sam imao nekih problema sa grlom, otišao sam kod svog doktora koji me je onda poslao kod specijaliste i poslije više testova, dijagnoza u Onkološkoj bolnici u Guangzhou je bila rak grla. Moje stanje se vrlo brzo pogoršalo. U roku od pola godine izgubio sam apetit i jako oslabio. Srećom, naišao sam na Spontanu igru pet životinja – i počeo vježbati. Izvodio sam svakojake neobične pokrete, od kojih su mnogi imitirali životinje, ali ja sam se zbilja odlično osjećao. U roku od tri mjeseca, postigao sam izvanredne rezultate. Moj krvni pritisak, koji je bio izuzetno nizak se isto normalizirao i dobio sam šest kilograma. Apetit mi se popravio i mogao sam bolje probavljati hranu. Ranije sam isto patio od vrtoglavice, koja je sada posve nestala, a isto tako ne dobijam ni prehladu tako često kao ranije. Ali, ono što je i mene i mog doktora impresioniralo bilo je to što je rak grla nestao. Devet mjeseci nakon početka vježbanja, imao sam drugi opšti onkološki test i svi su nalazi bili čisti.

Čak sam se vratio na posao. Od tada, jednom godišnje imam redovne preglede, ali svi oni pokazuju normalne rezultate. Dijagnoza raka grla mi je postavljena prije deset godina, ali ja sam danas vrlo zdrav, imam odličan apetit, dobro spavam, odlično sam raspoložen, vrlo sam sretan i sve ovo vrijeme nisam prestajao raditi.

Slučaj 17

Dragi uredniče časopisa Qigong - kinesko zdravlje,

Palo mi je na pamet da vam javim kako se osjećam otkako sam naučila i počela vježbati svaki dan Spontanu igru pet životinja. Ranije sam morala da idem kod osteopata na manipulaciju kičme da bi me oslobodio bolova i komplikovanih simptoma koji su uticali na moj centralni nervni sistem. Obično sam trebala da idem barem jednom u četrnaest dana, a uz to sam imala i akupunkturu i terapiju kineskim lijekovima. Prestala sam raditi kao medicinska sestra prije 18 mjeseci, ali sam bila bolesna i nesposobna za rad dvije godine. Preselili smo se na selo i živjeli mirno, nadajući se da ću se tako oporaviti. Moj partner ima degenerativno oboljenje u tri kičmena pršljena i osjeća stalne bolove u lijevoj nozi i stopalu.

Sada ja imam samo male tegobe koje mi ne prave nikakve probleme. Ne uzimam nikakve tablete protiv bolova, a imala sam samo jednom tretman. Jednom sam prošla kroz kratkotrajnu krizu izlječenja za vrijeme vježbe tokom koje sam dobila znak u vidu parapsihološke poruke napisane kineskim znakovima. Čistom koincidencijom (!) našla sam se u prodavnici nakita i prepoznala sam te znakove na privjescima sa znakovima kineske astrologije i elemenata. Prodavačica mi je objasnila da se radi o - majmunu i vatri. Prije nekoliko dana mi je bila mučnina i otišla sam po lijekove kineske medicine. Naravno, bio je poremećaj slezene sa dosta vlage. Tog dana, tokom moje vježbe Igre pet životinja imala sam napad “majmunskog bijesa”, kad sam bacala stvari na zemlju i vrištala. Onda sam legla na pod i masirala se duboko ispod rebara, s lijeve i s desne strane i Qigong je pomogao da se moje stanje vrati u ravnotežu. (Primjedba JD: oponašanje pokreta majmuna u Spontanoj igre pet životinja liječi bolesti meridijana slezene i odstranjuje tzv. vlagu).

Imala sam te noći krasan san o mojoj baki (koja je umrla) i rekla mi je kako je sretna da mi je sad bolje jer sam bila tako bolesna otkako sam bila djevojčica. Od tada se svakoga dana događalo nešto nevjerovatno poput toga. Ja sam vrlo intuitivna – nekad pogodim od čega ljudi boluju i vrlo sam povezana sa biljkama i životinjama. Ovo se još više pojačalo, normaliziralo i postalo jako praktično otkako sam počela vježbati Igru pet životinja. Nekada se zapitam zašto to tako osjećam, ali sada dobijam jasne poruke i na kraju uvijek nekom pomognem. Jednom je došao pas mog susjeda i osjetila sam kako mi iz ruku izvire energija dok sam ga milovala. Kasnije sam saznala da je pas pobjegao, nije dobio lijekove – ima epilepsiju. Kada je došao kući, spavao je dva dana i bio je dobro.

Hvala i vidimo se opet.

Leonie, NSW (Australija)

Slučaj 18

I na kraju priča o pacijentu koji je imao odlične rezultate zahvaljujući vježbanju Spontane igre pet životinja – ali koji je zamalo sve upropastio jer je prekršio pravila.

Ovo je slučaj jednog pacijenta kojeg je u Spontanu igru pet životinja uputio prijatelj – susjed koji je radio ovaj stil, ali koji nije bio dovoljno kvalificiran da ga podučava. Ipak, tokom prvih par mjeseci vježbe, dok je još poštovao pravila, sve je bilo u redu. Izvodio je neke spontane pokrete, manipulisao nekoliko akupunkturnih tačaka, a što je sve vodilo ka stvaranju Malog svemira.* Nakon što je neprekidno radio vježbe tokom nekoliko mjeseci, uspio je da se riješi svih svojih hroničnih bolesti. Čak i jednog problema za koji je mislio da ga se nikad neće riješiti – a to je, onesposobljenog stopala, kada je stopalo nakon jedne stare povrede ostalo uvrnuto prema unutra pod pravim uglom i od tada je hodao kao bogalj. Jednog dana, tokom vježbe, kad je nespretno stao na to stopalo (barem je on tako mislio), čuo je kako je nešto jako škljocnulo i pomislio je da ga je još više povrijedio. Ali, kad je prestao s vježbanjem, pregledao je nogu i iznenadio se kad je vidio da se stopalo namjestilo u pravi položaj. Koja radost! Pomislio je kako s ovim Qigongom može uraditi sve što poželi. Čak je počeo razvijati i neke parapsihološke sposobnosti.

I tako, počeo je raditi sve više i više, po 3-4 sata po seansi a onda je počeo vršiti i neke “popravke” ovog stila. Osjetio je da može, kad god to poželi, aktivirati svoju energiju a da ne mora prolaziti kroz, kako je on mislio, “nepotrebne” pripremne faze (što je jedno veliko NE, NE i NE u Spontanoj igri pet životinja), tako da bi odmah išao na dinamički dio vježbe ili yang. E, pa to baš i nije bilo tako pametno. Bez pripreme u yin fazi, ako idete odmah na yang dio, dovodite se u situaciju da možda nećete moći prestati izvoditi spontane pokrete kad se oni počnu pojavljivati, i što se više želite smiriti i prestati, to oni postaju sve jači i jači (u terminologiji ovog Qigonga to je poznato kao “yin rađa yang”). I upravo to se njemu dogodilo.

“O, Bože!” pomislio je. “Šta ću sad?” još uvijek drhteći i praveći pokrete, uputio se da pita susjeda, ali ni susjed nije imao pojma. Uhvatila ga je panika. Tri dana i tri noći je neprekidno i nekontrolisano izvodio pokrete rukama, nogama i drugim dijelovima tijela. Na kraju je sjeo na voz i otišao u grad Guangzhou i zatražio pomoć od majstora Liang Shifeng-a koji je prvi počeo javno podučavati ljude ovom stilu. Trebalo je više od tri sata dok je majstor Liang uspio da ovog čovjeka riješi nekontrolisanih pokreta. Kakvo olakšanje!

Onima koji su pravilno obučeni Spontanom igrom pet životinja, ovaj fenomen je poznat i oni bi ga lako spriječili. Elem, kada je potreseni čovjek konačno prestao izvoditi pokrete i sjeo da se odmori, primijetio je da ima nekakvih “problema” s vidom. Pitao je majstora zašto su se oko ljudi i drugih živih bića pojavili obojeni prozirni slojevi? Majstor je usmjerio svoju chi energiju na dlanove i pitao čovjeka gdje je aura najdeblja oko njega, i čovjek je odmah rekao da je oko majstorovih dlanova. Zatim ga je testirao i sa drugim dijelovima tijela i čovjek bi uvijek tačno pogodio.

E, pa, činilo se da je naposljetku neposlušni vježbač Qigonga prošao ne samo bez ozljede na ovom neplaniranom putu, već da je i razvio sposobnost da oko ljudi vidi aure.

U ovom slučaju, sve se dobro završilo zahvaljujući pomoći velikog majstora. To ne znači da je ovaj stil opasan za vježbu, ali – kao i sve u životu – ako se ne radi pravilno, može izazvati nepotrebne probleme. Bolje spriječiti nego liječiti vrijedi i za Qigong.

* Mali svemir - nešto što se događa s energijom kada osoba vježba Igru pet životinja. Ako želite više informacija o tome, pogledajte poglavlje 11 u knjizi “Qigong demistificiran” o Spontanoj igri pet životinja.

medicinski slučajevi: mirisni qigong

Slučaj 1

Wang, muško, 12 godina

Dijagnoza: Urođena ihtioza (oboljenje kože, koža suva poput krljušti ribe)

Wang je bio kod više od 10 specijalista, ali liječenje nije pokazalo zadovoljavajuće rezultate. Stručnjaci su rekli njegovoj porodici da se tu ništa ne može učiniti. Dječak je bio jako pogođen. Na kraju je odlučio da proba Mirisni Qigong i radio ga je dva puta na dan. Koristio je i Mirisnu vodu – pio je i njom se prao (za više informacija o Mirisnoj vodi, pročitajte članak o Mirisnoj vodi na 236 stranici knjige Qigong demistificiran). U roku od mjesec dana koža mu je bila normalna.

Slučaj 2

Bo, žensko, penzionisana radnica, 55 godina

Dijagnoza: Psorijaza

Gospođa Bo je patila 20 godina od ovog problema. Mučio ju je svrab, i s mukom se borila da se ne češe po krastama. Pokušala je sve lijekove i preparate, ali bez uspjeha. 1990. godine počela je vježbati Mirisni Qigong. Za sedmicu dana psorijaza je posve nestala i nikad se više nije vratila. Ona prosto nije mogla vjerovati. Dok je bolovala od psorijaze, imala je isto tako i averziju prema hladnoj vodi. Sad, kad se oporavila, ne samo da se oslobodila te averzije, već je dobila i želju da pliva u hladnoj vodi.

Slučaj 3

Liu, muško, 70 godina

Dijagnoza: moždani udar, visok krvni pritisak i slaba cirkulacija

Desna strana tijela gospodina Liu je bila pogođena i nije mogao hodati. Uprkos lijekovima i masaži, stanje se nije popravljalo. Počeo je raditi Mirisni Qigong 1990. godine. Za nekoliko sedmica simptomi su počeli nestajati i on je ponovo mogao hodati.

Slučaj 4

Fang, žensko, učiteljica, 53 godine

Dijagnoza: visok krvni pritisak, aritmija (nepravilni otkucaji srca), prolaps želuca, težak artritis, migrene

Gospođa Fang je osim toga patila i od hroničnog zatvora, manjak bijelih krvnih zrnaca u krvi, a imala je i problem sa žuči. Osjećala se fizički slabo i stalno je bila depresivna. Nakon što je samo jedan dan vježbala Mirisni Qigong, raspoloženje joj se popravilo i počela se osjećati opuštenije i manje depresivno. Nakon što je vježbe radila mjesec dana, ustala je jedno jutro i otkrila da uopšte nema apetit. Pokušala je jesti, ali je povratila. Međutim pošto se osjećala bolje nego godinama prije toga to ju nije brinulo. Te noći je osjetila čudan, ali ugodan miris. Pitala je muža da li ga i on može osjetiti ali on nije mogao.

Njena totalna nezainteresiranost prema hrani se nastavila tokom još narednih pet dana. A i spavala je manje. Njen muž se zabrinuo i postao je sumnjičav. Ali, ona je i dalje bila puna energije i dobrog raspoloženja. On je insistirao da ona ostane ujutro u krevetu, iako joj se nije spavalo. Poslušala ga je ali joj ležanje bez sna samo izazivalo vrtoglavicu.

Njena jedina želja je bila da izađe van i da šeta po parkovima. Odlučila je da zanemari muževljev prijedlog i da slijedi svoju intuiciju. Pokazalo se da je njena odluka bila ispravna. Postepeno su se vratili normalan ritam jela i spavanja i više nije imala nikakvih negativnih simptoma. To je još potvrđeno medicinskim testovima.

Bilješka:

Ono što je gospođa Fang doživjela je česta pojava u Mirisnom Qigongu. Naročito bi gu ili post do kojeg u Mirisnom Qigongu dolazi spontano. Teško je objasniti zašto do toga dolazi, ali rezultati su uvijek pozitivni i mogu se uzeti kao indikacija da vježbe djeluju kako treba.

Slučaj 5

Han, muško, radnik u tvornici, 20 godina

Dijagnoza: Rođen gluhonijem

Godine 1991. gospodin Han je počeo vježbati Mirisni Qigong. Za nekoliko mjeseci vratio mu se sluh i počeo je govoriti. Njegova majka je čula riječ “mama” po prvi put u 20 godina.

Slučaj 6

Guan, žensko, doktorica, 37 godina

Dijagnoza: reumatsko oboljenje srca

Deset godina je gospođa Guan isprobavala zdravstvene sisteme – od tradicionalne kineske medicine, do naprednih metoda Zapadne medicine. Bila je kod raznih specijalista i bila više puta zadržana u bolnici radi pretraga i liječenja. Ali, nije bilo pomoći. Svi simptomi su i dalje bili prisutni a testovi su i dalje pokazivali anomalije. Zbog ozbiljnosti bolesti, više nije mogla raditi i bivala je sve depresivnija.

Dva mjeseca nakon što je počela raditi Mirisni Qigong, svi simptomi su nestali. Ovo su potvrdili i medicinski nalazi. Njena kćerka od 7 godina, koja je također bolovala od srčane bolesti i zaostajala u mentalnom razvoju, počela je vježbati Mirisni Qigong. Uskoro je ozdravila, a i njeni školski rezultati su se dramatično popravili.

Slučaj 7

C. Wong, 51 godina, muškarac iz provincije Jiangsu

Gospodin Wang je dobio blaži oblik ciroze jetre kad je imao 35 godina. Proveo je ukupno 3 godine u bolnici i bio je jedini pacijent koji je preživio na tom odjelu. Ipak, od tada se osjećao jako iscrpljeno i slabo. Deset godina kasnije počeo je osjećati nelagodnost i bolove u prsima i dijagnosticirano mu je zapaljenje plućne maramice. Pored toga, patio je i od spondilitisa i išijasa. 16 godina ne samo da je jako trpio, već je isto tako potrošio na hiljade dolara na različite terapije, ali bez uspjeha, dok je u isto vrijeme nastojao da izdržava porodicu. Život je izgledao prepun borbe i osjećao je da gubi smisao da se i dalje bori.

Srećom, jedan stari prijatelj ga je upoznao sa “vrlo moćnim stilom Qigonga”, nazvanim Mirisni i za samo nekoliko seansi već je osjetio bitno poboljšanje. Jednog jutra dok je vježbao osjetio je kao da se jedan energetski mlaz penje uz leđa i širi na ruke što mu je odmah donijelo ogromno olakšanje. Ne samo da su prestali bolovi, već se osjetio snažnijim i u boljoj kondiciji nego godinama ranije. Odmah je otišao kod doktora, koji je uradio testove i oni su pokazali da je sve u redu. Bio je tako stretan da je tog momenta odlučio da vježba Qigong do kraja života.

i neka svjedočenja:

Slučaj 8

ženska osoba 42 godine

Bolovala sam od hiperaktivne štitne žlijezde, angine, dijabetesa, infekcije žučne kese s kamencima, loše probave, hroničnog gastritisa, spondilitisa u vratu i krstima, a zbog raka dojke odstranjena mi je jedna dojka.

Osim kod pedijatra, bila sam kod svih drugih specijalista. U posljednjih 20 godina teško sam patila, i fizički i mentalno. Nisam mogla bez tableta. Količina tableta koje sam popila (i kineske i Zapadne medicine) svih ovih godina mogla bi ispuniti jednu veliku sobu. Da bi stvari bile još gore, od nekih tableta se moje stanje pogoršavalo, plus stvarali su se problemi koje nisam prije imala u vezi s tim šta ću i kad jesti jer neke tablete nisu djelovale uz određenu hranu. Srećom, naišla sam na Mirisni Qigong i, postepeno, moje stanje se dosta popravilo. Apetit je postao normalan, prestala sam osjećati nadutost poslije jela, a suhoća u ustima je posve nestala. Dvije godine mi je bilo teško da gutam, a sada je to posve nestalo. Prije bi me često uhvatile prehlada ili gripa, ali otkako sam počela vježbati Mirisni Qigong, to se još nije dogodilo. Ove zime, po prvi put u dvadeset godina, sam prestala nositi debele džempere, kapute, šalove i rukavice. I uopšte ne osjećam da mi je hladno. Mnogi ljudi kad me vide ne mogu vjerovati koliko sam se promijenila. Mirisni Qigong mi je dao drugu šansu da živim normalno.

Slučaj 9

ženska osoba

45 godina

Ja sam imala rak dojke. Od 1981 do 1991, imala sam sveukupno 5 operacija. Svaki put kad bi mi uzeli biopsiju, nalazi su pokazivali da imam rak. Prva operacija je izvedena 1981. godine i tada je odstranjena moja desna dojka sa limfnim čvorovima lociranim na istoj strani. Nakon dvije godine, otkrili su rak na lijevoj dojci, pa su isto učinili i sa tom stranom. 1986. godine otkrili su izrasline na vratu, jednu veličine badema, a drugu nešto manju.

Ljekari su urgirali odstranjivanje veće izrasline i manje radikalnu terapiju, uz praćenje, manje izrasline. Nakon nekoliko mjeseci, manja izraslina nije nestala, nego se naprotiv povećala i na kraju su i nju operisali. 1989. godine otkrili su drugu izraslinu veličine badema na vratu i izvršili su petu operaciju. Za posljednju operaciju našla sam poznatog specijalistu koji je izvršio vrlo detaljan pregled i dao terapiju. Nakon operacija, redovno sam imala kemoterapiju, oralno i injekcijama. Sve ovo je trebalo da ubije ćelije raka, ali na žalost, zamalo nije ubilo mene.

Dosta sam patila i imala sam dosta nuspojava. Desna ruka mi je bila natečena, a lijevu ruku nisam mogla podići. Pored toga, nivo energije mi je bio jako nizak. Usta i jezik su mi bili jako suhi, a na vratu je bila velika bijela fleka. Zbog velikog broja injekcija u ruku, više nisu mogli naći gdje da ubodu iglu (jer je kožno tkivo otvrdnulo). Osjećala sam vrtoglavicu i pomućen vid, nisam mogla normalno jesti. Čim bih nešto pojela, odmah bih to povratila. Na kraju, pošto mi tijelo više nije podnosilo terapiju, morali su da prestanu s kemoterapijom. Onda sam počela koristiti neke skupe uvozne oralne lijekove. Pošto su dosta koštali, a trebalo je da duže vrijeme održavam istu dozu, ostalo mi je vrlo malo gotovine.

Tada sam čula kako je Mirisni Qigong dobar za razne vrste bolesti te sam se vrlo rado upisala na kurs. Već prvog dana vježbe sam osjetila dosta mirisa. U roku od pet dana, izraslina na vratu je potpuno nestala. Bijela fleka na vratu je nestala i ja sam opet mogla micati rukom. Postepeno, sve bolesti su nestale. Upisala sam se na kurs za instruktore i sada imam oko 30 polaznika, od kojih su mnogi osjetili lijepe mirise i većina se riješila svojih zdravstvenih problema.

Slučaj 10

muška osoba

61 godina

1977. godine dijagnosticiran mi je rak nosa i grla. Bio sam tri mjeseca na liječenju u bolnici, a onda su me 58 puta liječili radioterapijom, svaki put po 27 sekundi. Dosta sam se mučio, izgubio sam sluh u oba uha i lice mi je bilo natečeno. Sva kosa s glave i brade mi je opala, i sve skupa sam se osjećao jako slabo. Prije nego što su me otpustili da idem kući, pitao sam doktore da li će mi se sluh ikada vratiti, ali na žalost, njihov odgovor je bio negativan.

1990. godine, jedan susjed mi je pričao o ovoj fantastičnoj vježbi za ozdravljenje, po imenu Mirisni Qigong, koja može liječiti različite bolesti, pa sam odlučio da to probam. Nakon samo tri dana vježbe, kad sam ustao ujutro, osjetio sam svrab u grlu i kad sam se nakašljao, iznenada sam čuo cvrkut vrabaca – ponovo sam mogao čuti! Oh, kako sam bio sretan!! Išao sam naokolo i svakom koga sam sreo sam govorio – mogu da čujem, mogu da čujem!

Kad sam se ponovo vratio među vježbače da svima ispričam o svom čudesnom iskustvu, svi su zapljeskali i zvuk pljeskanja je odzvanjao u mojim ušima. Po prvi put sam čuo glas svog malog unuka kako nekome objašnjava da njegov “gluhi djed” više nije gluh. Pored ove velike prednosti što mi se povratio sluh, osjetio sam i neka druga zdravstvena poboljšanja pa čak sam se ponovo vratio i poljskim radovima.

Slučaj 11

U jednoj vodećoj bolnici u Tjenđin-u* su me 1985. godine “osudili na smrt”. Dijagnoza je bila teško začepljenje glavne stomačne arterije. U to doba sam imao samo dvadeset osam godina i nisam bio spreman napustiti ovaj svijet, međutim, specijalisti su mi rekli da bi jedino rješenje bilo da odem u Ameriku i da mi tamo urade operaciju ugradnje premosnice. Na žalost, nisam mogao takvo nešto priuštiti.

Možda je to bila moja sudbina da naiđem na Mirisni Qigong i ne umrem tako mlad. Nekoliko dobrih ljudi mi je preporučilo da ga isprobam i taman par mjeseci prije nego što sam se upisao na neki od lokalnih kurseva, neko me je pozvao da pogledam video jedne od iscjeliteljskih seansi majstora Tian-a. Bilo je to javno prikazivanje koje je organizirala jedna od vodećih grupa za Mirisni Qigong u tom kraju. Rečeno mi je da su se mnogi ljudi izliječili nakon što su samo to pogledali. Bio sam dovoljno radoznao da odem, ali nisam očekivao mnogo. Međutim, tokom gledanja sam osjetio tako nevjerovatne senzacije, da sam odlučio da ga još jednom pogledam. Nakon što sam nekoliko puta zaredom pogledao video, bio sam posve izliječen od te strašne bolesti. (Primjedba JD: Zvuči nevjerovatno ali je istinito – mnogi se izliječe ako samo pogledaju video snimak velikog majstora Qigonga, ili ako na oboljeli dio tijela stave njegove fotografije ili lične predmete kao što su olovka, češalj, vizit kartica, ili čak samo rukopis. Za više informacija o ovome pročitajte članak Majstor Qigonga teleportira bolesti u 21-om poglavlju ove knjige.)

*Grad Tjenđin, jedan od najvećih gradova u Kini, otprilike 100 km istočno od Pekinga

Slučaj 12

Šesnaest godina sam trpio razne stomačne probleme. Stalno bih se osjećao naduveno i nakon više testova, uključujući i endoskopiju, dobio sam dijagnozu erozivni atrofični gastritis. Kako bi se napredak bolesti mogao pratiti, strogo mi je preporučeno da svakih pola godine imam endoskopiju. Naravno, bio sam vrlo pažljiv po pitanju hrane, jer mi je stomak bio jako osjetljiv. Ne samo da nisam mogao mnogo jesti, već isto tako nisam podnosio hladnu ili vruću hranu. Uvijek sam bio gladan i nikako nisam mogao utoliti glad. Nakon što sam dvije godine radio Mirisni Qigong, moje stanje se vidno popravilo. Više nije bilo tako čestih napada a i kad bi se pojavili, bili bi daleko blaži. Međutim, i dalje sam morao paziti šta jedem i nisam smio puno pojesti.

Jednog dana, dok mi je stomak opet počeo praviti probleme, odlučio sam da napravim Mirisnu vodu i da vidim šta će se dogoditi. U grupi na kursu su nam stalno ponavljali da to radimo kad god možemo i da to može ubrzati oporavak/proces izlječenja, ali sam ja to ignorisao. Međutim, te večeri, nakon što sam popio punu čašu vode koju sam pripremio, nisam osjećao nadutost, što je bilo prilično neobično. Međutim, probudio sam se usred noći s osjećajem mučnine i povratio sam pola posude nekog šlajma koji je izgledao kao gnojna sluz sa tragovima krvi i koja je smrdila na ribu. Primijetio sam isto tako da nije bilo tragova hrane koju sam jeo te večeri. Nakon što sam povratio, odmah sam se osjetio puno bolje. Dobro sam spavao poslije toga i tako sam se riješio tih problema sa stomakom. Od tada jedem normalno. Mogu pojesti bilo kakvu hranu u količini koju hoću i nemam nikakvih problema.

Slučaj 13

Imam šezdeset sedam godina i u penziji sam. Ja sam iz Shanghai-a i veliki sam ljubitelj kineske opera. Ne samo da volim slušati, već i pjevati. Međutim, kako sam imao tešku gripu koja je trajala skoro mjesec dana, ne samo da sam imao uobičajene probleme (kašalj, temperatura, bolno grlo), već je isto tako ostavila posljedice na moj glas i nisam mogao govoriti. Otišao sam kod doktora, koji me je uputio kod specijaliste za uho, grlo i nos. Dobio sam različite lijekove, ali bez rezultata. Tajno sam se pribojavao da nemam rak grla. Povrh svega toga, iznenada sam dobio i anginu, pa sam zbog toga otišao na liječenje u bolnicu dva mjeseca.

Kada sam izašao iz bolnice, bio sam vrlo slab i iscrpljen, a grlo mi je bilo još gore. Zvučalo je hrapavo dok pričam i to mi je oduzimalo jako puno energije. I baš kad sam se zabrinuo zbog svog zdravstvenog stanja, prijatelj me je uputio na Mirisni Qigong. Priključio sam se jednoj grupi i za dva mjeseca osjetio sam veliko poboljšanje. Bio sam dosta izdržljiviji a i glas mi je postao dosta čistiji.

Prije par mjeseci, naša grupa za Mirisni Qigong je organizirala javno prikazivanje masovne iscjeliteljske seanse majstora Tian-a, pa sam i ja otišao da pogledam. Bio sam jako uzbuđen i usred seanse sam iz nekog razloga počeo nekontrolisano plakati. Kad sam prestao plakati, grlo mi je odmah bilo bolje. Idućeg jutra, dok sam prao zube, iznenada sam osjetio golicanje u grlu i kad sam ga htio pročistiti, iskočile su dvije krvave grudvice. Nešto mi je govorilo da je to dobar znak i bio sam u pravu. Od tada mi se grlo izuzetno dobro oporavilo i danas iskreno mogu reći da sam 100% izliječen. Glas mi se vratio u normalu i često pjevam svoje omiljene “arije” pekinške opere.

Slučaj 14


Zovem se S. Yang, imam 50 godina i niz godina sam patila od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, bronhitisa i reumatskog artritisa. Zatim sam dobila neku plućnu bolest zbog koje sam ležala pet mjeseci. Nakon brojnih testova, među kojima je bilo i 9 rendgenskih pregleda, konačno sam dobila dijagnozu - rak pluća. Testovi su pokazali izraslinu od 15 cm koja je pokrivala oba plućna krila. Pored toga, bila mi je zamućena tekućina u desnom oku a imala sam i ginekološke probleme. Bila sam bolesna i umorna od svega toga što je trajalo niz godina.

Srećom, u maju 1991. godina bila sam u mogućnosti da posjetim jednu od masovnih seansi liječenja koju je vodio majstor Tian u mom gradu (Xi-an, Kina). Te večeri sam osjetila kako mi tijelom snažno struji energija, nakon čega sam bila izuzetno iscrpljena i slaba. Sljedećeg jutra, kad sam se probudila, primijetila sam dvije ciste veličine oraha i ispunjene tekućinom, na oba stopala. Znala sam da je to znak da bing chi (loša energija) napušta moje tijelo. Nakon sedam dana počela sam spontano postiti i to je trajalo šest dana. Uopšte nisam osjećala glad, a raspoloženje mi je bilo izvrsno. Nastavila sam raditi kao i obično, vozila bicikl do posla i natrag, a da se nikad nisam osjećala umorno.

Nakon što sam dva mjeseca vježbala Mirisni Qigong, riješila sam se svih svojih bolesti i na testovima nijedan nalaz nije pokazivao anomalije. Normalizirao se krvni pritisak, rak je nestao iz pluća, reumatski artritis je iščeznuo a i vid je postao posve bistar. Bila sam i ushićena i zapanjena da su takvi rezultati mogli doći u tako kratko vrijeme.

Slučaj 15

Zovem se Lao Duo. Vježbam Mirisni Qigong već osam godina i do sada sam dva puta spontano postio. Prvi put se to dogodilo prije otprilike šest godina. Tada sam se intenzivno bavio treniranjem, vježbama istezanja i borilačkim vještinama, a apetit mi je u najmanju ruku bio dosta dobar. Ali, jednoga dana, bez nekog vidljivog razloga, osjetio sam da nisam gladan. Jedva da sam mogao završiti doručak. Onda je došao ručak, a ja i dalje nisam bio gladan. Jeo sam samo zato što je bilo vrijeme jelu, ali uopšte nisam bio gladan. Pojeo sam dopola i stao. Nisam bio siguran šta se događa, ali nisam htio da se silim na jelo. Čak sam za trenutak bio i zabrinut, misleći da se ja to nisam razbolio ili tako nešto, ali sam se opet, osim što nisam bio gladan, osjećao odlično i u vrhunskoj kondiciji, pun energije, opušten i sretan. Posve sam bio zaboravio na spontani post ili bi gu koji se prilično često događa kad radite Mirisni Qigong. Međutim, kad se spustila večer i kad nije bilo ni traga gladi, nešto mi je govorilo da mi se događa “nešto jako dobro”.

To je to, to je bi gu, u to više uopšte nije bilo sumnje. Tako sam na neko vrijeme okačio kecelju i odložio dasku za sjeckanje. Tri dana i tri noći nisam ništa jeo, uprkos tome što sam bio aktivniji nego ikad. Četvrtog dana mi se apetit iznenada vratio, pa sam se vratio na svoja tri normalna i obilna dnevna obroka. Prošle godine se to ponovilo, samo što je ovaj puta to trajalo deset dana. Interesantno je da sam tokom cijelog posta uživao u mirisima hrane, bilo od svježeg voća i povrća, ili mirisa hrane dok neko kuha, na primjer dok se prži crveni ili bijeli luk. Ali, nisam uopšte imao želju za jelom. Tom prilikom sam malo i smršao, iako nisam bio debeo, ali su se kilogrami brzo vratili. Kao i prvi put, osjećao sam se odlično, i to ne samo tokom tih deset dana, već i sedmicama nakon toga.

Druga interesantna stvar koja mi se dogodila je da sam se od tada više zagrijao za povrće (naročito svježe) i supe, koje nikad nisam pretjerano obožavao. Iako nisam vegetarijanac, na dobrom sam putu da to i postanem. Pokušao sam to uraditi nekoliko puta u prošlosti, ali je svaki put bilo teško. Ali, nakon svog drugog iskustva sa bi gu, bez ikakvog napora sam mjesecima živio bez mesa.

Slučaj 16

Zovem se Paul Howard. Ja sam imao dugu listu fizičkih, mentalnih i spiritualnih problema, i previše da ih sve ovde nabrajam. Ali evo da navedem samo par - depresija / anksioznost, razne ovisnosti (alkohol, cigarete, kafa, droga - pogotovo alkohol, svaki dan bih popio po dvije litre vina), mutnoća u glavi, bolovi po tijelu, prisutni skoro čitavo vrijeme a ponekad naglo pogoršani… Kineski fitness mi je potpuno promijenio život, skoro poput čarobnog štapića. Počeo sam se osjećati bolje još od prvog dana i u roku od par mjeseci promjena je bila očigledna! Osim paženja na hranu i svakodnevne fizičke aktivnosti, ovo mi je bila jedina stvar koju sam primjenjivao. Preporučujem je svima koji žele da se sami liječe, da postignu mir, staloženost i stabilnost u svim oblastima života.

Kad daš 100% od sebe, dobiješ natrag 100%, kad daš 50%, dobiješ 50%.

————————————————

(najnovija nadopuna)

Između septembra i novembra 2022. vidio sam se Paul-om u par navrata a on mi je isto tako poslao i jedan imejl:

“Zdravo John,

Evo već nekoliko dana ponovo ne jedem ništa i imam jak osjećaj da nastavim i dalje s tim. Ja sam više gladan za istinom nego za hranom. Molim te možeš li me posavjetovati šta je najprikladniji način da se postavim u vezi s time?

… …

Već sam se potpuno riješio svih ovisnosti osim kafe ali i to u daleko manjoj mjeri nego ranije.

… …

Jedna mala pobjeda - sjećam se kad si jednom, još na početku ove moje avanture, govorio o promjenama u tijelu koje osoba koja se bavi kineskim fitness-om ponekad osjeti. Nekidan sam slučajno našao zabilješku na komadiću papira na kojem sam prošlog septembra napisao koliki mi je bio krvni pritisak (kojeg sam povremeno mjerio na kućnom aparatu moje supruge) u toku jedne sedmice a isto tako i jednom u decembru.

Moj stariji brat (56 god.) se, s druge strane, podvrgao tipičnim metodama zapadne medicine jer je imao nekakvih problema sa srcem (jer, kako se čini, to nam je s porodične strane, a sve mi se čini čak sa strane čitave zapadne civilizacije). Ja sam izmjerio svoj tlak ponovo sinoć i jutros i, evo šta mi je pokazao. Hvala, hvala, hvala puno!

Sept. 2021 - najniži tlak 148/97-93
Sept. 2021 - najviši tlak 172/98-91
(tjelesna težina 122 kg)

Dec. 2021 - tlak izmjeren samo jednom 132/87-70
(tjelesna težina 115 kg)

Sinoć - tlak 117/90-61
Jutros - tlak 105/64-60
(tjelesna težina 93 kg)

Moja apneja za vrijeme spavanja (sleep apnea) se umnogome poboljšala. U zadnjih 4-5 godina sam se svakodnevno oslanjao na specijalnu mašinu za vrijeme spavanja ali sad je jedva ikad koristim i to više radi moje supruge koja se, tu i tamo, zabrine kad hrčem. Test je pokazao samo blagu formu apneje. U trenutnoj situaciji, gdje je moje zdravlje gotovo sasvim normalizovano, moja glavna preokupacija je donošenje odluke u vezi profesionalne karijere.

S poštovanjem”


Slučaj 17

mirisni qigong pobjeđuje pušenje

Teško je za povjerovati, ali riješila sam se pušenja jednom jednostavnom, laganom kineskom vježbom koja se zova Mirisni Qigong. Nisam ulagala nikakve mentalne napore, niti pila lijekove, stavljala naljepnice s nikotinom, ili išla u grupe za odvikavanje od pušenja – ništa od toga, već sam samo radila Mirisni Qigong. Evo kako je to bilo. Pušila sam preko 40 godina i žarko sam željela da zauvijek prestanem pušiti. To me jako sekiralo. Imala sam šezdeset i neku i bila sam očajni ovisnik o nikotinu. Proteklih godina sam na više načina pokušavala prestati – šta god je postojalo, ja sam probala. Bila sam odlučna u svom nastojanju da pobijedim tu ovisnost, ali unatoč mojim iskrenim nastojanjima, želja za nikotinom je na kraju pobjeđivala. (Nije bez razloga što ovu vrstu ovisnosti upoređuju s heroinom.)

Nije važno koliko su poskupljivale cigarete, ja bih samo kupovala manje hrane. Ako se nekome nije sviđalo da pušim u njihovom domu, ja bih ih prestala posjećivati. Svaki put kad bih pokušala prestati pušiti, posljedice odvikavanja od nikotina su bile užasne. Gubila bih interes za sve, postajala bih depresivna i razdražljiva, glava mi je bila kao ispunjena vatom, dobijala bih zatvor i noću ne bih mogla spavati. Dva puta, s razmakom od nekoliko godina, prestala bih pušiti cijelu godinu. Bilo je to kao da sam izgubila dragog prijatelja – oplakivala sam. Svaki dan sam željela pušiti i zavidjela sam onima koji još puše. Dok bih čekala da pređem ulicu, udisala bih duhanski dim pušača pored sebe.

Nisam htjela koristiti naljepnice s nikotinom ili žvakati žvakaće gume s nikotinom. Izgledalo mi je besmisleno da u svoj sistem dodajem nikotin ako pokušavam da se riješim ovisnosti o nikotinu. Moje emocionalno stanje bi me neizbježno dovelo do toga da pronađem izgovore da ponovo počnem pušiti. Ali, srećom, spas je bio na vidiku. Prije četiri godine sam zbog zdravstvenih razloga počela raditi Mirisni Qigong (ne da bih prestala pušiti) i još sam bila pušač dok sam se time bavila. Ali, nakon tri mjeseca sam počela strašno kašljati i svaki put kad bih se zakašljala, pala bih postrance, kao da mi je tijelo izgubilo snagu. Ovo me uplašilo i prestala sam pušiti. Na moje iznenađenje, ovog puta nije bilo nikakvih simptoma ili posljedica i nikad više nisam zapalila cigaretu. Želja za pušenjem je posve nestala a sada mrzim čak i miris duhana. Mirisni Qigong me posve izliječio od nikotinske ovisnosti. Toliko sam bila oduševljena snagom ovog nevjerovatnog Qigonga da sam napisala pismo Garvanskom institutu za medicinska istraživanja i sve im ispričala. Od njih sam dobila jedno lijepo pismo, ali nisu pokazali interes za istraživanje. Takav je život!

Ali, ne samo to, primijetila sam da mi je redovna vježba donijela unutarnji mir koji je iznad bilo kakve droge. I taj mir se sve više povećava. Sada se ni bijes ili prezir kod mene više ne zadržavaju – takve negativne emocije vrlo brzo prođu i moj unutarnji mir se brzo vrati. Oduševljena sam snagom Qigonga.

Imam 75-godišnju susjedu koja isto vježba Mirisni Qigong. Obožava ga. Donio joj je neočekivane rezultate. Prije mnogo godina je izgubila periferni vid i dobila glaukom. Ali nakon jednogodišnje vježbe, periferni vid joj se vratio, a glaukom nestao. Ljudi mi kažu: ‘Oh, ako je tebi djelovalo ne mora značiti da će i meni pomoći.’ Moj odgovor je: ‘A da li vam disanje pomaže?’

Nepušač

Pisac - Samantha Mckay

Blue Mountains, NSW, Australija

(Primjedba JD: Samantha mi je ovo napisala prije otprilike petnaest godina. Još uvijek redovno radi Qigong, i dalje voli svoj život i ono što osjeća prema pušenju se nije promijenilo. Svaka čast, Sam!)

medicinski slučajevi: hodajući qigong

Ima toliko svjedočenja i medicinskih slučajeva vezanih za Hodajući Qigong da bi samo time mogli ispuniti cijelu knjigu. Ali, pošto to ne želim, niti da ova knjiga bude 500 stranica, samo ću spomenuti nekoliko najtipičnijih slučajeva.

Slučaj 1

Wang, tvornički radnik

Stanje: Reumatsko oboljenje srca

Dob: 56

Spol: muški

Pacijent je došao sa atrijalnom fibrilacijom (pretkomorsko treperenje) koja je liječena tokom nekoliko mjeseci dok je gospodin Wang ležao u bolnici zbog izuzetno teškog napada. Stanje mu se privremeno popravilo, ali je kasnije dobio aritmiju (nepravilne otkucaje srca) koja nije reagovala ni na kakvu terapiju. Ako bi se sagibao ili okretao, to bi izazvalo napad, pa je bio preslab da bi mogao ići na posao. Brzina pulsa se povećala na 120-160 otkucaja na minutu, patio je od kratkog daha, imao je uvećanu jetru, edemu (vodu u tkivima) u nogama, a patio je i od nesanice. Ljekari su mu rekli da je ovo stanje neizlječivo i da bi terapija mogla biti samo palijativna.

Wang je čuo za gospođu Guo Lin (tj. začetnicu Hodajućeg Qigonga) i, u očaju, pitao ju je za savjet u vezi sa svojim stanjem. Rekla mu je da se ne sekira i da je imala i težih slučajeva od njegovog koji su se popravili nakon vježbanja Qigonga. 9. jula 1984. Wang je počeo učiti Hodajući Qigong. U roku od 13 dana, edema s nogu je nestala. Pred kraj avgusta, prestala je fibrilacija, i nikad se nije ponovila. Nakon četiri mjeseca redovne vježbe, jetra se vratila na normalnu veličinu, normalizirao se puls, nije više patio od kratkog daha i počeo je dobro spavati. Mogao se vratiti na posao.

Slučaj 2

Gao, pomorski oficir

Stanje: Rak pluća u uznapredovanom stadiju sa sekundarnim žarištima raka

Dob: 60

Spol: muški

Jula 1976. godine, Gao je otišao kod doktora po savjet u vezi s teškim kašljem za koji je mislio da je posljedica gripe. Rendgenski snimak je pokazao sjenu na desnom plućnom krilu, a nakon operacije utvrđeno je da pacijent ima inoperabilni rak pluća sa sekundarnim žarištima. Gao je u septembru dobio radioterapiju, iza koje su u januaru 1977. slijedili kemoterapija i terapija kineskim ljekovitim biljkama. Nuspojave kemoterapije su bile edema na nozi, abnormalna funkcija jetre, smanjeni broj leukocita, glavobolje, vrtoglavice i nesanica.

U maju 1977. Gao je postao jedan od polaznika gospođe Guo Lin i počeo je raditi Qigong, uprkos svojoj velikoj fizičkoj slabosti i iscrpljenosti. Dnevno je najviše mogao raditi vježbe u ukupnom trajanju od 30 minuta, s mnogo pauza i odmora. Nakon jednomjesečnih Herkulovih napora, počeo je bolje jesti, nestala je edema, nalazi jetre su bili normalni i mogao je spavati. Nakon četiri mjeseca osjećao se još bolje i mogao je vježbati po tri-četiri sata na dan, a vježbao je napolju, bez obzira na vremenske prilike. Na kraju, svi simptomi su posve nestali.

Mnogo kasnije, na jednom sastanku Udruženja za Hodajući Qigong, gdje je Gao bio pozvan da ispriča svoju priču, pitali su ga da li je rak pluća zaista iščeznuo. Odgovorio im je da ne zna, ali da zna da je živ i zdrav tri godine nakon što su mu rekli da mu je ostalo još samo šest mjeseci života. Gao je na sastanku rekao da je ponovo otišao kod doktora nakon godinu dana da mu pokaže da je još uvijek živ. ‘Nije loše’, rekao je doktor. Gao je ponovo otišao kod doktora nakon dvije godine. ‘Hej, zbilja nije loše’, rekao je doktor. Ali, sljedeći put kad je Gao došao i treće godine, doktor je priznao da je njegov oporavak ‘pravo čudo’. (Primjedba JD: Prilikom jedne od mojih prethodnih posjeta Kini, sreo sam ga, bio je živ i zdrav i druge je podučavao kako da rade Hodajući Qigong, 15 godina nakon tog događaja!!)

Slučaj 3

Gao, sekretar škole

Stanje: Rak jetre

Dob: 56

Spol: muški

1960. godine, Gao je imao nešto što je izgledalo kao hronični hepatitis. Do 1980. godine imao je bolove u području jetre, izgubio je na težini, imao je nisku temperaturu i žuticu. Dalja ispitivanja su pokazala da je u pitanju napredni stadij raka jetre. Gao se pridružio grupi za vježbanje Hodajućeg Qigonga i za osam mjeseci njegovo zdravlje je pokazivalo definitivne znakove napretka. Temperatura se normalizirala, dobio je na težini, bolovi su nestali, a ultrazvučni pregled je pokazao da se tumor znatno smanjio. Nakon dvije godine vježbanja Hodajućeg Qigonga, na medicinskim testovima se nisu mogli naći nikakvi tragovi raka.

Slučaj 4

Shi, zaposlenik u Institutu za istraživanje nafte

Stanje: Intrakranijalna aneurisma (lokalno proširenje ili nabubrelost arterije u lobanji)

Dob: 61

Spol: ženski

Godine 1975, gospođa Shi je počela imati teške glavobolje na desnoj strani glave. Na desnom oku je imala dvostruku sliku, a oko joj je bilo nateklo i boljelo je. Ovi simptomi različite jačine su dolazili i nestajali. Do 1977. stanje se znatno pogoršalo. Sada više nije mogla pokretati oko, vid je bivao sve slabiji, a pored toga, opustio joj se dio lica s desne strane.

Konačno, 1978. godine, gospođa Shi je imala cerebralnu angiografiju (specijalan pregled) koji je pokazao intrakranijalnu aneurizmu. Ali, zbog svoje lokacije, aneurizma se nije mogla operisati, tako da je liječena akupunkturom i ljekovitim biljem. Simptomi su se samo malo smanjili a, od januara 1980., ponovo je počela dobijati napade vrtoglavice i nesvjestice. Osjećala se slabo, nije imala energije ni apetita, slabo je spavala. Izgledalo je da joj ništa ne pomaže.

U martu 1980. je počela pohađati časove Hodajućeg Qigonga, povremeno koristeći i neke biljne preparate. Krajem prvog mjeseca je imala više energije i bolje je jela i spavala. Krajem prve godine, svi simptomi teškog oboljenja su nestali – nije imala glavobolje, desno oko i vid su se vratili na normalu i dobro se osjećala. Na zdravstvenom pregledu 1984. godine, nalazi su pokazali da je zdrava i da više nema nikakve simptome.

medicinski slučajevi / svjedočenja: qigong za poboljšanje vida

Slučaj 1

Muškarac, 17

Shanghai, srednjoškolac

Kratkovidost

Vježbao sam Qigong za poboljšanje vida mjesec dana i imao sam raznoraznih koristi od toga. Prije nego što sam počeo vježbati, dioptrija na lijevom oku je bila 0.4 a na desnom oku 0.2*. Uvečer, ako bih čitao duže od pola sata, vid bi mi se pomutio i ja bih osjećao pritisak u očima. Osim toga, imao sam i drugih zdravstvenih problema. Često bih se prehladio i nikakve pilule ili injekcije mi ne bi pomagale. Imao sam bubuljice i čireve na licu, slabo sam spavao, a zbog loše koncentracije, nisam mogao pratiti nastavu pa su mi ocjene bile loše.

Poslije samo dvije seanse Qigonga za poboljšanje vida, riješio sam se prehlade koju sam imao prije nego što sam počeo vježbati, a temperatura se vratila na normalu. Mogao sam duže čitati, a da ne osjetim pritisak u očima. Povrh svega toga, memorija i koncentracija su se popravile tako da su se i moji školski rezultati popravili. Nakon mjesec dana vježbanja, nalazi u oba oka su pokazali 1.5* i osjećao sam se pun energije. Bio sam toliko sretan da sam ignorisao neke savjete šta smijem raditi, a šta ne, a koji su se odnosili na oči. Na primjer, da ne čitam predugo, da podesim osvjetljenje itd. tako da se problem vratio i moje stanje se pogoršalo. Od tada se pridržavam savjeta i nastavio sam vježbati Qigong za poboljšanje vida, dok mi se vid nije ponovo povratio na 1.5.

* Prema kineskim standardima, 1.5 je jednako vidu 20/20 tj. odličan vid. Sve manje od toga je slabovidost (što je manji broj, to je slabiji vid)

Slučaj 2

Muškarac, 25, maser kineske masaže

Završio školu za slijepe u Shanghai-u

Rođen slijep

Dva mjeseca nakon mog rođenja, utvrđeno je da imam urođenu kataraktu pa sam imao nekoliko operacija očiju da bi se to ispravilo (prvu operaciju sam imao kad sam imao 6, a posljednju kad sam imao 20 godina) ali one nisu pomogle. Osim katarakte, na očnim pregledima su otkrili neke deformitete na retini. Očna tekućina (vitreous humour) je bila zamućena, a operativno su mi odstranjene očne leće. Lijevim okom nisam mogao registrovati ni trak svjetlosti, dok je desno oko moglo registrovati svjetlo, ali je bilo toliko zamućeno da nisam ništa mogao vidjeti. Tako sam više od dvadeset godina živio kao slijepac. Počeo sam raditi Qigong za poboljšanje vida 1985. godine i nakon mjesec dana marljive vježbe počeo sam vidjeti svjetlo na oba oka. Nakon tri mjeseca, svjetlo koje je bilo samo periferno počelo se širiti prema sredini oka (tj. zjenicama). Iznenada jednog dana nakon što sam završio s vježbom, imao sam problema da otvorim oči. Osjećao sam kao da je u mene upereno hiljadu sijalica. Teško se moglo izdržati. Nakon izvjesnog vremena, kad sam se postepeno navikao na blještavilo oko sebe, polako sam otvorio oči. Po prvi put u životu ugledao sam plavo nebo, zelenu travu. Bilo je nezaboravno.

Primjedba:
Nakon tri godine, škola Qigonga za poboljšanje vida je provjeravala kako se taj pacijent osjeća. Utvrđeno je da on i dalje odlično vidi, iako je posve prestao s vježbom nakon 2 godine vježbanja.


Slučaj 3

Muškarac

Starost 27

Shanghai, radnik u tvornici električnih uređaja

Završio školu za slijepu djecu

Rođen sam slijep, a imao sam i katarakte na oba oka. Ljudi su jasno mogli vidjeti bjeličasto-magličaste nakupine na moje obje zjenice, a ja nisam mogao vidjeti ni tračak svjetlosti. Mislio sam da imam operaciju, ali su doktori odbili, rekavši da je to besmisleno. Mnogo puta sam se osjećao bespomoćno i stalno sam ovisio o drugima i o mom štapu. Nakon završetka škole, dobio sam posao u tvornici, ali zbog slabog zdravlja (osim što sam bio slijep, i moj duh i energija su uvijek bili slabi), često bih tražio bolovanje. Isto tako, pošto nikad nisam mogao završiti svoj normalni obim posla, nikad nisam bio nagrađen ili unaprijeđen za posao.

Nakon što sam jedan mjesec vježbao Qigong za poboljšanje vida, mogao sam na oba oka vidjeti malo svjetla i nivo energije se znatno popravio. Isto tako, po prvi put sam primio više od minimalne plate. Bio sam tako sretan da sam kupio ženšen i dao ga svojoj učiteljici – osnivaču ovog fenomenalnog stila – majstorici Zhang. Međutim, ona je odbila da ga primi. Rekao sam joj da ga mora uzeti, inače će me strašno uvrijediti. Nakon toga, vježbao sam još marljivije dok se ona bjeličasta tvar nije potpuno očistila sa zjenica. Jednom sam tokom vježbe osjetio kako svjetlo dolazi iz svih pravaca, i da se onda koncentriše u pravcu mojih zjenica. Nakon izvjesnog vremena sam otvorio oči i mogao sam po prvi put vidjeti rijeku koja je bila nekih 20 metara od mene. Mogao sam vidjeti odraz okolnog drveća u rijeci. Pogledao sam svoje šake i po prvi put sam vidio svoje prste. Osjetio sam i kao da su mi u očima rupice sa svjetlom, a svjetlo je postajalo sve jače i jače. Desnim okom sam mogao vidjeti boje. Bio sam tako sretan, kao da sam iznenada shvatio svijet oko sebe.

medicinski slučajevi / svjedočenja: qigong za mršavljenje i ljepotu

Slučaj 1

Ženska osoba, 32 godine

Prije poroda moja normalna težina je uvijek bila oko 55-60 kg, ali 1984. godine, nakon rođenja sina, moja težina se povećala. Isprva sam mislila da će se vratiti na normalu za godinu-dvije. Međutim, ona se ni nakon četiri godine nije prestala povećavati. Tada sam imala 83.5kg. Ovaj višak težine koji sam nosila na sebi mi je stvarao veliki pritisak i očaj. Brinula sam se i osjećala bespomoćno što ništa ne mogu učiniti. Da bi stvari bile gore, mnogi ljudi ne shvaćaju kako se osobe koje imaju probleme s kilažom osjećaju i često ih povrijede svojim šalama na račun debeljuca.

Iz tog razloga sam počela izbjegavati izlaske i druženja sa prijateljima. Od jedne društvene osobe, postala sam tiha i povučena.

Višak težine donio mi je i druge probleme. Na primjer, kad god sam htjela kupiti neku odjeću, nikad nisu imali moj broj. Moje samopouzdanje je bilo poljuljano, pogotovo što su moje prijateljice tako dobro izgledale u svojoj modernoj odjeći. Imala sam tek jedva preko 30 godina, ali sam nosila odjeću sredovječnih žena – i zbog toga sam se osjećala puno starijom. Tako me je ovaj problem s težinom stalno psihički opterećivao u posljednjih nekoliko godina. Stalno sam pokušavala naći neko rješenje. Tragala sam i isprobavala različite metode za mršavljenje. Svaki put kad bih pročitala neki članak u novinama ili časopisu, ili ako bih vidjela ili čula od prijateljice za neku novu metodu, ja bih to probala. Ali, da li zbog toga što nisam bila dovoljno uporna, ili što nisam vjerovala tim metodama, one meni nisu djelovale. Išla sam u specijalističke klinike i koristila razne biljne čajeve i proizvode za mršavljenje. Rezultati su bili vrlo slabi. Ipak, nisam odustajala od traženja i iskreno sam vjerovala da negdje postoji nada.

Onda sam se upisala na Qigong za mršavljenje i ljepotu. Vrlo brzo sam savladala tehnike i rezultati ove metode su bili izvanredni, od prvog dana sam počela gubiti kilažu. Za manje od mjesec dana sam bez napora izgubila više od 10 kilograma. Bila sam presretna. Nešto što sam godinama iščekivala, dogodilo se za manje od mjesec dana. Moj suprug je tog mjeseca bio na službenom putu, tako da je na povratku s puta bio prijatno iznenađen. Nastavila sam vježbati Qigong za mršavljenje i ljepotu još čitav mjesec a da nisam propustila niti jedan dan. Nije mi se više toliko tražila hrana i dešavalo mi se čak da uopšte nisam ništa jela. I tako sam izgubila još 10 kg. Tada sam se vratila na svojih 60 kilograma, što je bila moja težina prije rođenja bebe. Struk se smanjio sa 90 na 67 cm, a obim kukova je spao sa 110 na 80 cm. Osjećala sam se lakšom i agilnijom. Moji prijatelji i kolege prosto nisu mogli vjerovati da se dogodila takva promjena, gotovo me nisu prepoznavali. Sada sam nova osoba, kao što sam nekad bila.

Slučaj 2

Muškarac, 27 godina

Većina ljudi kad pomisli na Qigong za mršavljenje i ljepotu uglavnom vrednuju njegov efekat mršavljenja. Ali, meni ne samo da je pomogao kod mršavljenja, već mi je – što je još važnije – pomogao da se izliječim od hepatitisa od kojeg sam godinama bolovao. Prije nekoliko godina kad sam radio neke nalaze, doktori su utvrdili da imam neke anomalije u funkciji jetre (GPT) i dijagnosticirali su mi hepatitis. Nakon tri godine, u jednoj fazi su nalazi bili nešto bolji, ali ubrzo nakon toga, ponovo sam bio zauzet poslom tako da su se i problemi s jetrom vratili. Nekoliko puta sam bio u bolnici, liječili su me lijekovima i Zapadne i kineske medicine, ali bez nekih velikih rezultata. Moj GPT je odletio na više od 100 jedinica, dok bi normalno bilo da je ispod 30. Godinu dana kasnije, otkrili su da imam i masnu jetru i ja sam bio jako depresivan. Zbog toga što sam dosta vremena provodio u krevetu, a jeo sam i kaloričnu hranu, postepeno sam se jako udebljao. S 27 godina i visinom on 179 cm završio sam s 93 kilograma i obimom struka od 98.5 cm.

Upisao sam se na Qigong za mršavljenje da isprobam, i već prvi dan sam smršao 1 kilogram. Međutim, trećeg dana sam osjetio vrtoglavicu i kao da hodam po pamuku. Požalio sam se učitelju i on je smatrao da je to zbog mog problema s jetrom, pa sam dobio savjet da ne prestanem sve jesti. Dobio sam dijetu i mogao sam jesti malo riže, povrće, voće, meso i ribu, ali u ograničenim količinama. S tom dijetom, a nastavio sam s vježbom, za dva mjeseca sam izgubio 13 kilograma. Vrijednosti GPT su spale na 34, a na ultrazvučnom pregledu nije bilo znakova masne jetre. Bio sam ushićen. Nastavio sam vježbati još mjesec dana i funkcija jetre je bila posve normalna. Težina se smanjila na 75 kg, a struk na 80 cm. Vratio sam se na posao, a kolege me nisu mogli prepoznati.

Slučaj 3

Ženska osoba, 34 godine

Prije nego što sam počela vježbati Qigong za mršavljenje, imala sam 82 kg. Pored problema s težinom, patila sam od discus hernije i moj debeli stomak je to stanje još više otežavao. Zbog discus hernije (tj. iskočenja dijela diska između pršljenova koji pritišće živac koji izlazi iz kičme), imala sam prilično jake bolove u leđima i ograničenu sposobnost kretanja. Radila sam kao zavarivač i kako se nisam mogla saginjati, morala sam da klečim, tako da bi me na kraju radnog dana boljela i leđa i noge. Stalno sam išla na bolovanje.

Otkako sam počela raditi Qigong za mršavljenje i ljepotu, bila sam zapanjena rezultatima koji su došli nakon vježbe. Prvog dana sam izgubila 1 kg. Nakon sedmicu dana, izgubila sam više od 5 kg. Ovakav rezultat mi je pojačao samopouzdanje pa sam čvrsto odlučila da se ovog režima pridržavam do kraja. Jednu sedmicu sam jela samo voće i povrće i nisam osjećala glad. U vrijeme dok sam radila Qigong za mršavljenje išla sam na posao kao i obično, ali čudno je bilo to što sam imala više energije nego prije.

Nakon dva mjeseca, težina je spala na 57 kg, a obim struka je spao sa 92 na 66 cm. Koža mi je postala meka, glatka i sjajna. Ali, posebno sam bila sretna zbog leđa – koja su me prestala boljeti. Prije nego što sam počela vježbati Qigong za mršavljenje, bila sam u raznim bolnicama i kod raznih doktora, primala akupunkturu, masažu i druge vrste tretmana. Neki od njih su bili dosta neugodni i bolni, dok je konačni rezultat bio daleko od ovog sad. Na kraju, stavili su me na listu čekanja za operaciju discus hernije. Srećom, naišla sam na Qigong za mršavljenje prije nego što sam došla na red za operaciju. Naime, budući da je moja tjelesna težina pogoršavala moje stanje s kičmom i otežavala operaciju, potražila sam, po savjetu hirurga, nešto što bi mi pomoglo da smanjim kilažu, ali šta se na kraju desilo je da sam ne samo izgubila višak kilograma, već sam se potpuno oslobodila i bolova u leđima kao i potrebe za samom operacijom u tom periodu. Prije mršavljenja, izgledala sam staro i bila sam blijeda i, iako sam imala tek 30 godina, neka djeca su me tretirala kao da sam baka (čak su me tako i zvali), ali sada izgledam i osjećam se mlađe od svojih godina, i to četiri godine nakon početka vježbi.

medicinski slučajevi / svjedočenja: samomasaža za dugovječnost

Slučaj 1

Prije dvadeset godina sam povrijedila donji dio leđa i od tada sam stalno trpjela bolove. Nekad bi bilo bolje, nekad gore, ali bi mi posebno bilo teško kad je promjena vremena. To je djelovalo na moje učenje i rad, pa čak i na raspoloženja. Prije otprilike osam godina, čula sam da je Samomasaža za dugovječnost vrlo dobra za bolove u leđima, pa sam počela vježbati. Za tri mjeseca leđa su se postepeno oporavila i u roku od šest mjeseci više nikad nisam imala takvih problema.

Slučaj 2

Imam sedamdeset jednu godinu. Prije nego što sam počeo raditi Samomasažu za dugovječnost, patio sam od hroničnih gastrointestinalnih problema, imao sam vrlo nizak pritisak, često osjećao vrtoglavicu i patio od nesanice. Prije devet godina sam kupio knjižicu “Kineska samomasaža za dugovječnost“ i odmah sam počeo raditi masažu. Na početku je izgledalo tako prosto, da sam sumnjao da može išta pomoći. Ali, odlučio sam da ipak pokušam. U prvoj godini otkako sam počeo vježbati nisam redovno radio masažu, ali sam ipak osjetio neko poboljšanje.

Spavanje i apetit su se jako popravili i zbog toga sam dobio motivaciju da to ozbiljnije počnem raditi svakog dana. Moje stanje se jako popravilo i od tada nisam nikad propustio masažu niti jedan jedini dan. Za razliku od prethodnih godina, u posljednjih pet godina nisam koristio nikakve lijekove, niti išao doktorima. Osim toga, često mi se desi da čitam po više sati na dan ali nikad nisam osjetio potrebu da stavim naočale.

Slučaj 3

Ranije sam često bolovao od prehlada i gripe. Međutim, otkako sam slučajno naišao na knjižicu “Kineska samomasaža za dugovječnost“ i otkako sam počeo primjenjivati te tehnike, počeo sam primjećivati poboljšanje u roku od dva mjeseca. Od prošle godine nisam dobio ni prehladu ni gripu. Zanimljivo je da je prošle godine u mojoj porodici koja broji 6 članova bila epidemija gripe, ali sam ja bio jedini koji je nije zakačio. Osjetio sam snažnu moć ove jednostavne masaže.

Slučaj 4

Ja sam šezdesetpetogodišnji penzioner i posljednjih godina sam bolovao od visokog krvnog pritiska. Desilo se da sam tokom Proljetnog festivala (JD: Kineska nova godina) naišao na knjižicu – “Kineska samomasaža za dugovječnost“ kod svog prijatelja. Posudio sam je i počeo sam vježbati svaki dan, ujutro i navečer, prateći dijagrame. Kada sam radio masažu glave, osjećao sam se jako dobro i od toga mi se znatno smanjivao pritisak. Otkako sam počeo vježbati, nisam propustio ni jedan dan da ne vježbam i nisam morao ići kod doktora. Ovo mi pomaže više nego što mi je ikad prije neki lijek pomagao, a povrh svega nema nikakvih nuspojava.

Slučaj 5

Smatram da je Samomasaža za dugovječnost zaista izvanredna. U roku od šest mjeseci osjetio sam sljedeća poboljšanja:

i. Posljednjih nekoliko godina sam imao problema sa lošom probavom. Otkako sam počeo vježbati Samomasažu za dugovječnost, problemi sa probavom su posve nestali, a moj slabi apetit se popravio.
ii. Ranije bih vrlo lako dobio prehladu ili gripu, što više nije slučaj.
iii. Patio sam od lošeg vida – vidio sam duplo, a sada sve mogu vidjeti jasno.

Slučaj 6

Ja sam 53-godišnji muškarac koji je imao problema zbog izuzetno visokog krvnog pritiska i komplikacija sa srcem. Prije nekoliko godina, nakon što sam imao srčani infarkt, nekoliko mjeseci sam bio hospitaliziran, a onda kada se stanje stabiliziralo, otišao sam u sanatorij na oporavak. U prva tri mjeseca sam bio toliko iscrpljen da bih nakon samo nekoliko pređenih koraka osjećao nedostatak daha i bolove u prsima. Doktor mi je naložio da ležim. Slučajno sam u sanatoriju sreo pacijenta koji se nevjerovatno brzo oporavljao poslije operacije stomaka pošto je primjenjivao tehniku samomasaže koju je naučio od prijatelja. Ponudio se da me nauči i ja sam to rado prihvatio.

Počeo sam marljivo raditi masažu, svakoga jutra, popodne i navečer, i počeo sam se mnogo bolje osjećati. EKG je bivao sve bolji. Za četiri mjeseca nalazi EKG su bili normalni. Prestao sam osjećati bolove u prsima, mogao sam normalno disati i nisam bio iscrpljen. U to vrijeme sam mogao bez napora prepješačiti tri kilometra za pola sata. Pored ostalog, osjetio sam i sljedeća poboljšanja: prije nego što sam počeo vježbati Samomasažu za dugovječnost imao sam bolove u leđima svaki put kad bih se sagnuo i teško bih se ispravio. Sada s lakoćom mogu savijati leđa. Godinama sam imao slab vid, a sada mogu čitati i bez naočala, naročito navečer. Pritisak je spao sa 160/110 na sadašnjih 130/80 mmHg.

Slučaj 7

Ove godine ću navršiti sedamdeset osam godina. Zbog hroničnih zdravstvenih problema, počeo sam prije otprilike deset godina raditi Samomasažu za dugovječnost i u više oblasti sam osjetio dobre rezultate.

Ranije sam patio od visokog krvnog pritiska, što je prema doktorovim riječima bilo usljed arterioskleroze. Pritisak bi obično bio oko 180/120 mmHg i često sam osjećao vrtoglavicu. Nekad sam osjećao kao da se soba vrti oko mene i onda bih izgubio ravnotežu, ili bih čak pao. I pored ljekarske intervencije, nisam se mogao riješiti ovih problema. Srećom, naišao sam na knjižicu “Kineska samomasaža za dugovječnost“ i počeo sam svakodnevno vježbati. Za godinu dana moj krvni pritisak je spao na 140/100 mmHg. Posebno sam se fokusirao na masažu u području grudnog koša kako bih popravio stanje svog srca i uskoro sam se oslobodio bolova u grudnom košu i aritmije koja se, uzgred budi rečeno, pojavljivala nakon svakog petog ili šestog otkucaja. Također, bolovao sam od oboljenja koje je počelo kad sam imao šezdeset godina. Zubi su me počeli boljeti i počeli su se klimati, a neki su čak i ispali. Međutim, otkako sam počeo raditi Samomasažu za dugovječnost, naročito otkako sam počeo primjenjivati tehniku lupkanja zubima, oni su postali snažniji, ne bole me i ne ispadaju. I na kraju, i bolovi u leđima i artritis su se značajno smanjili.

Slučaj 8

Prije nekoliko godina sam kupio knjigu pod nazivom “Kineska samomasaža za dugovječnost” i predano sam počeo vježbati. Nakon otprilike šest mjeseci otkako sam počeo s vježbama, uočio sam zapanjujuće rezultate. Popustili su glavobolja i vrtoglavica, ukočenost u udovima se znatno smanjila i imao sam puno više snage. Osjećaj naduvenosti je nestao i osjećao sam se lakše. Na poslu sam mogao uraditi puno više nego prije. Neki od kolega u kancelariji su me pitali kako se to radi pa sam i njima pokazao masažu, te su i oni osjetili odlične rezultate. Najčešće poboljšanje bi bilo da su osjetili kako im se um razbistrio, da se općenito osjećaju ugodnije i da im je tijelo lakše.

Slučaj 9

Jedne zime sam imala užasan bronhitis, da bih sljedeće jeseni završila sa čirom na želucu, a nakon par godina počela sam patiti od hronične upale crijeva. Povrh svega toga, zakačila sam i tuberkulozu, zbog čega sam bila šest mjeseci vezana za postelju i tokom tog perioda sam izgubila skoro dvadeset kilograma. Zbog bolesti su me prebacili u veću lokalnu bolnicu, zatim u regionalnu bolnicu, da bih na kraju završila u bolnici na državnom nivou. Nekoliko doktora je smatralo da mi je potrebna operacija. Ali, iako sam bila očajna, nisam željela ići na operaciju.

Slučajno sam
 srela osobu koja je radila jednu vrstu samomasaže za dugovječnost, pa sam odlučila isprobati to. Počela sam svakodnevno vježbati. Ta osoba mi je isto tako pokazala i kako se radi Stojećih osam brokatnih niti kao i Relaksacijski Qigong. Marljivo sam vježbala svaki dan tokom petnaest mjeseci i sa svim tim se moje zdravlje dramatično popravilo: posve sam se riješila bronhitisa, čira i problema sa crijevima. Što se tiče tuberkuloze, rendgenski snimci su pokazali samo znakove kalcifikacije koji su, kako mi je rečeno, znakovi oporavka, kao neki ožiljak na plućnom tkivu. Težina se povećala sa 42 na 61 kg. Ranije, kad god bih se razboljela, išla bih doktoru, ali sad otkako sama sebe liječim, samo treba da povećam broj puta koliko vježbam Qigong. Vrlo rijetko dobijem gripu; otkako mi se stanje poboljšalo nikad nisam uzela ni jedan dan bolovanja, a imam i dobar apetit. Ranije sam trošila mnogo lijekova i bila sam fizički pasivna, a sada ne uzimam nikakve lijekove i volim da vodim aktivan život. I još sam puna energije.

Slučaj 10

Časna sestra Marie C. (Red sv. Josipa)

1993. godine Marie se razboljela i izgledalo je da ima simptome slične simptomima gripe. Pored ostalog, osjećala je slabost, zamor, a pojavljivali se se i bolovi u šakama. Osim toga crveni osip u obliku leptira se počeo pojavljivati preko cijelog donjeg dijela lica. Bolovi su se širili na udove.

Nakon niza analiza krvi, pokazalo se da je riječ o oboljenju pod nazivom sistemski lupus eritomatozus. Propisani su joj lijekovi protiv upale i protiv bolova i rečeno joj je da za ovu bolest nema lijeka.

Tokom godine dana izgledalo je kao da je lupus bio pod kontrolom, ali je tokom zime 1994. godine ponovo buknuo.

Jednog hladnog vikenda, bez obzira na redovno uzimanje velike količine lijekova, bolovi su se vratili s takvom oštrinom, da je Marie osjetila da je gotovo paralizirana. I najmanji pokret, micanje u krevetu ili oblačenje, za nju su postali prava tortura.

Očajna, nakon što je s punim povjerenjem pratila dobro utvrđenu medicinsku putanju koja ni nakon dužeg vremena nije pokazala dobre rezultate, Marie je odlučila da se obrati mojoj malenkosti (John Dolic :) radi konsultacije u mojoj klinici u Sydneyu.

Počeo sam sa akupunkturom uha i naučio sam Marie da radi Qigong - Osam brokatnih niti. Pri dijagnosticiranju, od velikog značaja je bilo i to što Marie nije voljela hladno vrijeme i što je stalno imala hladne ruke. To je ukazivalo na poseban poremećaj ravnoteže u meridijanima.

Marie je vježbala Osam brokatnih niti dva puta na dan i vršila samomasažu tačaka na uhu kao što sam joj propisao. Ispočetka je jedva mogla podići ruke da bi radila Qigong, ali joj se do kraja prve sedmice skoro potpuno vratila sposobnost micanja, a i sami bolovi su se znatno smanjili. Međutim, ruke su joj i dalje bile hladne. Do kraja treće sedmice osip na licu se počeo povlačiti i bolovi su se još više smanjili.

Do kraja četvrte i pete sedmice stalnog vježbanja Qigonga, kao i akupunkture uha, Marie se počela osjećati bolje i da ima više energije. Ruke su joj sad bile tople, nije osjećala bolove, a nestao je i osip s lica. Izgledalo je da su i afte (crvenilo i otok zubnog mesa), s kojim se Marie borila duže vrijeme, također nestale.

Kasnije, kada je Marie radila rutinske analize krvi, specijalista je primijetio kako se sedimentacija znatno popravila u odnosu na posljednji pregled. Sveukupno poboljšanje se još više utvrdilo kako je Marie kod kuće nastavila s praksom da vježba Qigong.

Zahvaljujući ovom poboljšanju, Marie je mogla u značajnoj mjeri smanjiti uzimanje lijekova, što joj je odobrio njen ljekar-specijalista. Ona je impresionirana i zadovoljna rezultatima liječenja pomoću metoda kineske medicine.
… …

Copyright 2023 © KINESKO ZDRAVLJE - Sva prava zadržana
info@kineskozdravlje.com