Mirisni Qigong
Mirisni Qigong
Nakon što se skoro dvije hiljade godina držao u tajnosti, Mirisni Qigong je 1988. izronio u Kini i za manje od dvije godine postao apsolutno najpopularniji stil Qigonga svih vremena, bez ikakvih oglasa i propagande već isključivo po preporukama. 1998. godine je izabran i službeno proglašen od strane kineske Nacionalne asocijacije Qigonga kao pobjednik među pedesetak najpopularnijih i najcjenjenijih stilovi tog doba.

Pored ostalih kriterija, uzeto je u obzir: koji stilovi su efikasniji u lječenju, kod kolikog broja različitih oboljenja se svaki stil može primijeniti, njihova praktičnost (tj. koliko su tehnike jednostavne ili komplikovane za vježbu), zatim koliko vremena svaki stil zahtijeva na dnevnoj bazi, ko sve može prakticirati određeni stil (npr. muškarci, žene, stariji, djeca, nepokretni), te koji najviši nivo se može postići vježbanjem svakog od stilova.

E pa, ispostavilo se, Mirisni Qigong ne samo da može da liječi skoro sve poznate i nepoznate vrste bolesti, već je u isto vrijeme i jedan od najlakših stilova da se nauči. Osim toga, svaki put zahtijeva samo 10-15 minuta (dva put na dan) i ne zahtijeva nikakve specijalne tehnike disanja ili umne koncentracije. Iz tog razloga, gledajući izvana, izgleda toliko jednostavan da bi iko od njega očekivao išta posebno, pa su stoga njegovi rezultati još impresivniji.

Na osnovnom nivou (tj. nivo 1), on se sastoji od 15 jednostavnih pokreta rukama koji se mogu obavljati u stojećem ili sjedećem položaju, dok ćaskate, gledate TV, slušate radio ili prosto promatrate okolinu. Tokom vježbe, osoba može osjetiti prijatne mirise, trnce, svrab, hladnoću ili toplinu (što su sve znakovi da se chi energija vraća u ravnotežu), pri čemu se mnoge hronične bolesti izliječe, među kojima neke čak nakon svega nekoliko dana vježbanja. Posebno je pogodan za astmu, dijabetes, čireve, alergije, visok krvni pritisak, kožna oboljenja, probleme sa sluhom, migrene, depresiju, moždani udar i mnoge druge bolesti.

Da, zvuči isuviše dobro da bi bilo istinito ali u praksi se pokazalo, bezbroj puta, da je Mirisni Qigong bio u stanju da učini ne samo sve to već i puno više. Poznato je da dovodi i do pojave mnogih sposobnosti kao što je vidovitost, a tokom vremena može čak dovesti i do spiritualnog prosvjećenja.

Više o Mirisnom Qigongu u knjizi Johna Dolic “Qigong demistificiran
Copyright 2023 © KINESKO ZDRAVLJE - Sva prava zadržana
info@kineskozdravlje.com