O nama
Kinesko zdravlje

Kinesko zdravlje je osnovano 2001 u Sidneju, Australija i njen začetnik je John Dolić. Od tada, naša misija je da populariziramo kinesku medicinu, njene postavke, metode liječenja (pogotovo jednostavne praktične metode koje svako može lako naučiti i primjenjivati u svom životu) kao i sve drugo što ide uz zdravlje a da je efikasno i neškodljivo. Na prvom mjestu način razmišljanja uključujući Taizam i Budizam, a odmah zatim i najpodesnije životne navike, ishrana, tjelesne aktivnosti itd.

S tom namjerom na umu, pored praktičnog kliničkog rada sa pacijentima (akupunktura, akupresura i trave), mi smo godinama održavali svakodnevne višečasovne individualne i grupne seanse Qi Gonga, izdavali časopis “Qigong kinesko zdravlje” (na engleskom) a od 2012, koristeći modernu tehnologiju, liječimo i obučavamo metode kineske medicine preko interneta. Iste godine izašla je iz štampe i knjiga Johna Dolić “Qigong demistificiran” prvo na engleskom a 2018 i na našem jeziku. Oba izdanja se mogu nabaviti na Amazonu.

John Dolić

John Dolić je rođen i odrastao u Bosni i Hercegovini gdje je završio osnovnu i srednju školu a potom se našao u Pekingu na studiju kineske medicine kao stipendista kineske vlade u sklopu razmjene studenata izmedju dvije zemlje. Tu je ostao 8 godina gdje je prve dvije godine pohađao obavezni kurs kineskog jezika.

1987. je postao prvi zapadnjak koji je diplomirao 6 godina redovnog studija na Pekinškom univerzitetu tradicionalne kineske medicine.

Po povratku u zemlju otišao je na odsluženje vojnog roka u Novi Sad da bi nakon kratke obuke prešao u vojnu bolnicu Petrovaradin gdje je grupa doktora koji su se u to doba bavili akupunkturom tražila da im pomogne u radu i eventualno pomalo nadouči.

Zahvaljujući mnogobrojnim reportažama i intervjuima po medijima već tu su ga počeli tražiti mnogobojni pacijenti iz raznih krajeva širom zemlje.

Nakon izlaska iz vojske, John je pozvan zajedno sa svojom suprugom Džu Tjen-dže, isto tako doktoricom kineske medicine, da skupa rade u hotelu Šmidhen u Samoboru gdje su imali i po 40 pacijenata na dan, često unaprijed zakazanih i po 3 mjeseca.

Nakon toga su prešli u Zagreb gdje su otvorili privatnu praksu i radili sve do početka rata. U međuvremenu, Johnova diploma je nostrificirana na Zagrebačkom sveučilištu.

1991. su otišli u Kinu s nadom da se što prije vrate svojim mnogobrojnim pacijentima jer su bili uvjereni da rat neće dugo potrajati pošto nisu vidjeli nikakvog pravog razloga za borbu. Na žalost, pokazalo se da su besmisleni ratovi najčešće i najsuroviji. Rat se ubrzo proširio i na Bosnu tako da su nakon godinu dana u Pekingu Dolići odlučili da odu u Australiju.

Već po samom dolasku u Sidnej John je nastavio da se bavi svojom strukom a ubrzo je pozvan i da bude predavač na raznoraznim univerzitetima i koledžima kineske medicine.

Između ostalih funkcija John je bio:
  • Predavač na Sidnjeskom tehnološkom univerzitetu
  • Predavač, sekretar i član izvršnog odbora Sidnejskog koledža za tradicionalnu kinesku medicinu
  • Predavač terapije kineskim vježbama na Endeavour koledžu
  • Sekretar i član izvršnog odbora Registra za akupunkturu i tradicionalnu kinesku medicinu
  • Potpredsjednik Kinesko-australske federacije za Tai Chi i Ba Gua
John Dolic i Džu Tjen-dže
Iz dana u Šmidhenu
Poneke od aktivnosti Kineskog zdravlja
Poneke od aktivnosti
Kineske vježbe Qi Gong
Copyright 2023 © KINESKO ZDRAVLJE - Sva prava zadržana
info@kineskozdravlje.com